Linkovi

Startna petorka Merilend Najthoksa ušla u Ginisovu knjigu rekorda


Kinez Sun Ming Ming bio je u centru pažnje ovog meseca, kada je profesionalni košarkaški klub iz okoline Vašingtona ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao klub sa najvišom startnom postavom u istoriji.

Sun Ming Ming je spektakularna pojava. Dvadesettrogodišnji centar Merilend Najthoksa visok je dva metra i 36 centimetara, a težak 168 kilograma. Deset centimetara je viši od svog sunarodnika NBA zvezde Jao Minga, a njegov dolazak u ekipu ajthoksa doprineo je da na svakoj utakmici nižerazrednog profesionalnog kluba, u sali malog koledža u Rokvilu, u državi Merilend, tribune budu ispunjene do poslednjeg mesta. Vlasnik kluba Tom Dojl izjavio je za Glas Amerike da su Suna dočekali obručke.

"Mislim da je to stvarno sjajna priča. Verujem da ima potencijal, i to je ono što svi mi u nižim ligama radimo, pokušavamo da podignemo mlade igrače na viši nivo. I pravo da vam kažem, znao sam da će se dobro uklopiti", rekao je Dojl.

A džinovski košarkaš već armiju obožavalaca.

"Niko ne može da ga zaustavi jer je bar 30 cm viši od svih, jednostavno ih zakuca u koš", kaže ovaj momak.

Sunov suigrač Rendi Gil kaže da kineski košarkaš poseduje potencijal.

"On neprestano napreduje, brzo uči ovu igru i sada je već dobro poznaje. Pred njim je da nauči da se postavi u pravu situaciju i siguran sam da će nastaviti sa progresom", kaže Rendi Gil.

U poslednjoj utakmici ligaškog dela sezone Najthoksi su da bi srušili rekord doveli bivšeg NBA igrača Rumuna Džordža Murešana, koji je sa svojih dva metra i 31, samo pet centimetara niži od Suna. Ove sezone Murešan mu je bio mentor.

"Murešan me je naučio da dodajem, zaista mi je puno pomogao. Moji saigrači ne znaju kako je to biti ovako visok i težak, ja gubim energiju brže od većine ljudi", objašnjava Sun.

"Dobar je, mora da radi više jer će tako postati brži i iskoristiti svoju eksplozivnost", ističe Murešan.

Dvojica košarkaša iz Afrike takođe su se našla u sastatvu. Dva metra i 13 centimetara visoki Deng D'Avol iz Sudana i dva metra i 15 centimetara visoki Nigerijac Ajo Adigun.

Sun međutim nije bio svestan da će biti deo rekorderskog tima.

"Kakav svetski rekord, nisam znao, mada sam čuo da će najviši igrači biti u igri. Ginosova knjiga rekorda?", zapitkivao je Sun.

Inače, Sun prilično brzo uči engleski i kako kaže uživa u SAD.

"Sviđa mi se ovde, srećan sam … ", ističe Sun.

A kao u priči, Sun i njegovi Najthoksi pobedili su košem u psolednjoj sekundi.

XS
SM
MD
LG