Linkovi

25. godišnjica spomenika vijetnamskim veteranima u Vašingtonu


Projekat tadašnje studentkinje arhitekture Maje Lin, iz 1982, u to vreme se smatrao kontroverznim. Međutim danas, na Zid se gleda kao na jednostavan, veoma dirljiv znamen – standard na osnovu kojeg se često procenjuju drugi spomenici.

Spomenik ratu u Vijetnamu se smatra jednim od najdirljivijih i najznačajnijih spomenika svih vremena. Američki ratni veterani i posetioci iz celog sveta 25 godina obilaze Spomenik vijetnamskim veteranima u Vaingtonu, da bi sećali onih koji su poginuli u ratu i odali im poštu. Veterani kao što je Stiv Rajan, koji je služio u bolničkoj mrtvačnici od 1968. do ’72. On je ovde prvi put.

«Veoma je dirljivo. Dirljivo i tužno, ali je osećanje lepo i prilika za neka saznanja. Pitao sam se gde su otišli neki od mojih drugova iz bolnice posle 1968, a sada vidim neka od njihovih imena», kaže ovaj veteran.

Na zidu od crnog granita, uklesano je više od 58.200 imena. To je mesto gde veterani iz celih Sjedinjenih Država mogu da se sretnu, podsete i odaju počast svojim palim drugovima. Neki ćutke tragaju za imenima svojih prijatelja i rođaka. Drugi, poput Frenka Strobla, razmenjuju uspomene sa drugim veteranima. On je služio kao pilot helikoptera od 1969. do ’70.

«Svaki put mi zastane knedla u grlu. Budi mnogo uspomena, jer su na zidu imena mnogih koje pamtim, a kada im vidim imena, setim ih se kao da je sve to bilo juče», kaže Strobl.

Dobrovoljci koji dežuraju oko spomenika su većinom veterani ili rođaci onih čija su imena na zidu. Oni su tu da pomognu posetiocima. Pronalaze ime na spisku, onda preslikavaju ta imena na papir i slušaju posetioce koji im iznose svoja osećanja. Dobrovoljac Čak Šukler je takođe služio kao pilot helikoptera u Vijetnamu.

«Posle rata, većina članova porodice je shvatila da njihovi prijatelji u stvari ne žele da govore o osobi koja je poginula u ratu. Zbog toga svi imaju dobru priliku da dođu ovde i vide ime i sa nekim popričaju o tom imenu», kaže Šukler.

Spomenik ratu u Vijetnamu je povodom 25. godišnjice nagrađen priznanjem Američkog arhitektonskog instituta. Nagrada se daje za projekat koji je prošao test vremena. Za većinu veterana kao što je Džon Stags, Zid će uvek biti trajni simbol najfundamentalnije američke vrednosti.

«To je sloboda. Bez ikakve sumnje. Svi ovi ljudi su dali život za nešto na čemu se temelji ova zemlja, u šta veruju...», zaključuje ovaj veteran rata u Vijetnamu.

XS
SM
MD
LG