Linkovi

Verica Barać: Korupcija javni problem koji više ne može da se skriva


Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać smatra da je korupcija javni problem koji više ne može da se skriva i da je Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije mrtvo slovo na papiru.

Vlast pokušava, kaže Verica Barać, da hapšenjem različitih grupa da nametne utisak da se nešto radi na rešavanju tog problema, ali korupcija je dublja sistemska pojava i kao takva mora se i rešavati. Na predstavljanju knjige „Borba protiv korupcije u Srbiji-između acionalne strategije i Akcionog plana“, Verica Barać je primerila da je donet set antikorupcijskih zakona i Strategija za borbu protiv korupcije ali ne i Akcioni plan za njeno sprovođenje i zatim dodala da treba istražiti zašto zakoni ne daju bolje rezultate. Država umesto da sprečava, podstiče korupciju nezakonitim uredbama i drugim propisima koji omogaćavaju da se novac iz budžeta troši bez ikakve kontrole, kaže Verica Barać.

Profesorka beogradskog Pravnog fakulteta Radmila Vasić naglasila je da korupcija razara institucije i da nepostojanje institucija pogoduje korupciji. Zakoni se donose da bi se javnosti zamazale oči kako se nešto radi i da bi evropskoj javnosti prikazali da smo na putu ispunjavanja standarda, ocenila je profesorka Vasić.

Na problem korupcije u policiji ukazao je bivši načelnik Odeljenja za suzbijanje finansijskog organizovanog kriminala Josip Bogić koji je istakao da je na sceni jednopartijska policija u kojoj se ljudi dovode po partijskoj pripadnosti. Inače, međunarodna organizacija Transparensi internešenel u svom godišnjem izveštaju o korupciji rangirala je Srbiju kao zemlju u kojoj je i dalje veoma izražena korupcija u kojoj nije učinjen vidan napredak u suzbijanju korupcije.

XS
SM
MD
LG