Linkovi

Boris Tadić: Srbija će pokrenuti novu diplomatsku ofanzivu


Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je danas u Berlinu da će Srbija početi "diplomatsku ofanzivu", pošto izaslanik UN Marti Ahtisari u ponedeljak Savetu bezbednosti UN bude predstavio svoj predlog rešenja statusa Kosova. Tadić je to rekao posle sastanka sa luksemburškim ministrom spoljnih poslova Žanom Aselbornom u Berlinu, gde učestvuje na sastanku predsednika socijaldemokratskih i socijalitičkih partija Evrope povodom 50. godišnjice potpisivanja Rimskog ugovora, kojima je postavljen temelj EU.

Srpski predsednik najavio je da će Beograd "o Kosovu razgovarati sa svim stalnim članicama Saveta bezbednosti". Istovremeno je ponovio stav Srbije da je "nezavisnost Kosova neprihvatljiva jer nije u skladu sa medjunarodnim pravom i jer bi izazvala teške posledice u regionu". Tadić je rekao i da "Srbija ipak želi kompromis o Kosovu" i ponovio opredeljenje Beograda za integraciju u EU. Luksemburški ministar istakao je u kratkoj izjavi posle susreta sa Tadićem podršku koju EU daje Ahtisariju i njegovom predlogu rešenja statusa Kosova.

Aselborn je naveo je da je Srbiji "potrebna EU kao što i EU mora da zna da joj je Srbija potrebna za postižanje stabilnostti na Balkanu". Ostvarenje trajnog mira u regionu Balkana, on je nazvao zadatkom koji je za EU "teži od uvodjenja evra". Predsednik Srbije će večeras prisustvovati koncertu Berlinske filharmnoije, kojim EU u glavnom gradu Nemačke počinje obeležavanje 50-godišnjeg jubileja. Neformalni samit 27 šefova država ili vlada EU sutra će usvojiti Berlinsku deklarcaiju. Dokument sadrži bilans dosadašnjih uspeha Unije, ističe temelje zajedništva članica i ukazuje na puteve daljeg razvoja EU.

XS
SM
MD
LG