Linkovi

SAD: Proizvodnja hibridnog voća biznis u usponu


U engleskom jeziku postoji fraza “ne mešaj jabuke i narandže”, koja odgovara srpskom izrazu “ne mešaj babe i žabe”. Te fraze znače da neke kombinacje jednostavno ne funkcionišu. Međutim, naučnici koji se bave genetskim inženjeringom razvili su neke ukusne nove kombinacije koje pokazuju da jabuke i narandže itekako dobro idu zajedno.

Reporter časopisa “Gurman” Dejvid Karp, kada krene na pijacu u potrazi za egzotičnim voćem oblači se kao da ide na safari.

"Nekada biste na pijacama videli možda tri-četiri vrste jabuka. Danas ih ima najmanje 20. Postoje i razna kreativna ukrštanja – na primer višnje sa šljivama”

Džef Bidl, menadžer za namirnice u lancu američkih prodavnica zdrave hrane Whole Foods navodi neke od varijacija.

"Imamo vrstu šljive-kajsije Dapple Dandy. Imamo ‘Čiroki ljubičasti paradajz’”

Američki kupci žele nešto novo, i ukusno.

“Stvarno su ukusne, slatke …”

Proizvodnja hibridnog voća je biznis u usponu. Naučnik Flojd Zajger je patentirao više od 200 novih vrsta voća, i stalno razvija nove vrste – uključujući “Aprium”, dobijen ukrštanjem kajsije i šljive. Njegova genetska farma u Kaliforniji najpoznatija je po toj hibridnoj vrsti nazvanoj “pluot”.

"Ovaj hibrid čini pet osmina šljive i tri osmine kajsije”

Posle ukrštanja različitih sorti, Zajger uzgaja novu biljku koja donosi plod, zatim uzima odabrano semenje iz nje i stvara potpuno novu vrstu biljke. On kaže da je potrebno i do 20 godina da se razvije nova vrsta voća koja će imati uspeh na tržištu.

“Meni sasvim odgovara obična kajsija…”

Ponekad je potrebno i duže da se kupci naviknu na nove vrste.


XS
SM
MD
LG