Linkovi

Devojčice u mnogim delovima sveta sada dostižu pubertet ranije


Pedijatri u mnogim zemljama suočavaju se sa sve većim brojem devojčica koje ulaze u pubertet i pre osme godine života. Pol Kaplovic vidi to u svojoj praksi u Dečjem nacionalnom medicinskom centru u Vašingtonu.

«Te devojčice mogu da dobiju prvu menstruaciju veoma rano. Možda već u devetoj godini umesto u 11. i 12», kaže lekar i dodaje da to znači da su njihove grudi počele da se razvijaju pre osme godine. Mnogi roditelj brinu zbog toga.

Majke smatraju da deca tog uzrasta još nisu spremna za takvu pažnju, a jedna od njih kaže da je ipak «potrebno više vremena da odrastete, fizički i emocionalno, pre nego što sve počne da se menja». Postoji i naučna osnova za zabrinutost ovih majki. Istraživačica sa Mičigenskog univerziteta, Džojs Li, kaže da je raniji pubertet povezan sa kasnijim problemima.

«Raniji početak upotrebe alkohola i seksualih odnosa i povećan nivo gojaznosti kod odraslih i rak dojke», kaže lekar i dodaje da rani pubertet suočava neke od devojčica sa više psihološkog stresa nego što mogu da podnesu. Pored upotrebe alkohola, povećava se i broj tinejdžerskih trudnoća. Istraživanje je pokazalo i da te devojčice imaju tendenciju da budu nižeg rasta, iako najveći deo svoje visine dostignu pre početka menstrualnih perioda. Studija doktorke Li obuhvatila je i devojčice mlađe od 5 godina, tako da je mogla da se proveri i povezanost telesne težine i početka puberteta. Studija je pokazala da ta veza postoji. Ustanovljeno je da je povećan broj devojčica sa prekomernom težinom starosti 3 godine i da je velika verovatnoća da će one ući ranije u pubertet, kaže doktor Kaplovic.

«Moguće je da vezu predstavlja protein nazvan leptin, koji se stvara u masnim ćelijama i koji deluje na normalne reproduktivne funkcije», kaže Kaplovic.

Istraživači sada pokušavaju da ustanove da li prevencija gojaznosti kod devojčica odlaže početak puberteta.

XS
SM
MD
LG