Linkovi

Nestale milijarde dolara namenjene obnovi Iraka


Rat u Iraku, koji je ušao u petu godinu, do sada je koštao stotine milijardi dolara – za američku vojsku i obnovu zemlje. Medjutim, američki revizori i drugi stručnjaci veruju da su milijarde dolara izgubljene zbog prekomernog trošenja, malverzacija i finansijskih zloupotreba ratnih profitera. Jedan odbor američkog Senata ove nedelje razmatra šta može da se uradi da bi se takvi problemi eliminisali.

U prve četiri godine, ukupna cena rata u Iraku – merena i ljudskim životima i novcem – daleko je nadmašila sve projekcije. Administracija predsednika Buša je prvobitno predvidela da će rat koštati 50 milijardi dolara, ali je stvarna potrošnja bila gotovo 10 puta veća, a troškovi i dalje rastu. Veliki deo novca utrošen je na programe obnove Iraka, a američki zakonodavci nastoje da stanu na put profiterima koji u svoje džepove «odlivaju» milijarde dolara izdvojenih za pomoć iračkom narodu, kaže demokratski senator Petrik Lejhi.

«Američki narod je do sada žrtvovao 500 milijardi dolara... Ta suma će, u najmanju ruku biti udvostručena do kraja rata. Bez obzira da li podržavaju ili se protive ratu u Iraku, Amerikanci u najmanju ruku treba da znaju da se novac dobijen od poreza koji plaćaju troši kako bi trebalo», rekao je Lehi.

Specijalni generalni inspektor, Stjuart Boven (Stewart Bowen) istražuje navode o malverzacijama u iračkoj obnovi. Prema njegovim rečima, mnogi faktori otežavaju kontrolu tokova novca.

«Jedan od izazova u Iraku, kada je reč o podizanju tužbe protiv profitera, jeste što ne postoji elektronski trag koji možete da pratite. Nema elektronskog transfera sredstava, što znači da isključivo zavisite od pojedinaca spremnih da istupe i raskrinkaju prevaru. A oni to treba da učine u okruženju u kojem im je i život ugrožen», kaže Boven.

Njegova kancelarija je pre nekoliko meseci analizirala metode potrošnje u projektima iračke rekonstrukcije. Revizori su utvrdili da blizu polovine novca isplaćenog kompanijama koje rade za američku vladu odlazi na administrativne troškove, umesto na konkretne radove. U jednom slučaju, navodi se u izveštaju, ogranak džinovske korporacije Halibarton je federalnoj vladi ispostavio račun na 163 miliona dolara za opšte operativne troškove - preko 55 % više od budžeta za ceo projekat. Revizijom su takodje utvrdjeni birokratski propusti koji su izazvali duga kašnjenja, što je pak dovelo do viših administrativnih troškova. No, Boven kaže da privatni kontraktori nisu jedini krivci za prekomernu potrošnju.

«Korupcija u iračkoj vladi je ozbiljan problem koji koči čitav progres u Iraku. Mi smo u svom izveštaju korupciju nazvali «drugom pobunom», kaže Boven.

U tri stotine slučajeva optužbi za korupciju, koje je podigla kancelarija generalnog inspektora, istražitelji su utvrdili da su milioni dolara završili kod korumpiranih zvaničnika iračke vlade. Pravnici američke vlade očekuju da će u budućnosti biti podignute nove optužnice, na osnovu istraga koje su još u toku.

XS
SM
MD
LG