Linkovi

Oli Ren: Odbacivanje Ahtisarijevog plana vodi scenariju koji niko ne želi


Evropski komesar za proširenje, Oli Ren je danas, obraćajući se Spoljno-političkom komitetu Evropskog parlamenta, izjavio kako vrijeme ne radi u korist rješenje kosovskog pitanja već protiv njega. Oli Ren, je evropskim parlamentarcima poručio da se ne smije odlagati konačno rješenje i da bi eventualno odbacivanje prijedloga specijalnog izaslanika Ahtisarija vodilo scenariju koji niko ne bi želio:

"Ako Savjet bezbjednosti ne uspije da se dogovori o rezoluciji o Kosovu, rizikujemo nestabilnost i haos na Balkanu. Kao što se desilo ranih devedesetih, Evropa će biti ta koja će morati da plati cijenu- ne Rusija, niti Amerika, zato će Kosovo zaista da bude test odgovornog multilateralizma UN-a i na terenu".

Komesar Ren kaže kako do sada, sa bilo kojeg nivoa, nije čuo nikakve najave o mogućem vetu Rusije na odluku Savjeta bezbjednosti o Kosovu. Sa druge strane, u Evropskoj komisiji i Savjetu se užurbano privodi kraju projekat evropskog agažovanja na post-statusnom Kosovu, dokumenat koji će komesar Rehn i visoki predstavnik EU, Javier Solana zajednički prezentovati evropskim ministrima na neformalnom skupu u Bremenu, krajem ovog mjeseca.

Zamoljen poslije današnjeg skupa da pojasni gdje nalazi osnova za uvjerenje da će se Moskva suzdržati od veta, komesar Oli Ren kaže:

"To nije pitanje uvjerenja ili neuvjerenja, ja radim na multilateralnom rješenju u Savjetu bezbjednosti za održivo kosovsko rješenje".

XS
SM
MD
LG