Linkovi

Moskva demantuje da je postavila ultimatum Iranu


Rusija je demantovala pisanje američkog dnevnika New York Times da je Iranu postavila ultimatum - da će obuistaviti isporuke goriva za skoro završenu nuklearnu elektranu, ukoliko ne bude obustavljeno kontroverzno obogaćivanje uranijuma.

Ruski ambasador u UN, Vitali Čurkin, rekao je da navodi njujorškog dnevnika nisu tačni i da Teheranu nisu postavljeni nikakvi ultimatumi.

Čurkin je rekao da Rusija ne dovodi u vezu dopremanje svog goriva i izgradnju nuklerake u Bušeru, na jugu Irana, sa sancijama UN uvedenim zbog odbijanja Teherana da svoj nuklerani program stavi pod međunarodni nadzor.

Zamjenik iranskog glavbog pregovarača, Ali Hoseini, takođe je negirao navode Njujork tajmsa. Rusija je prije nekoliko dana objavila da će isporuke goriva za nuklearku Bušeru kasniti jer Tehran kasni sa plaćanjem računa. Iranski funkcioneri su to negirali.

Južna Afrika, koja ovog mjeseca predsjedava Savjetom bezbjednosti, u ponedjeljak je podnijela amandman na rezoluciju UN kojiom se traži poošttravanje sankcija Iranu. Tekst te rezolucije usaglasili su protekle sedmice predstavnici Njemačke i pet stalnihg članica Savjeta bezbjednosti.

XS
SM
MD
LG