Linkovi

Američki i ruski ambasadori oprečno o izveštaju Joahima Rikera


Šef Misije UN na Kosovu Joahim Riker predstavio je danas, na redovnoj sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, tromesečni izveštaj o radu UNMIK-a, implementaciji standarda i situaciji na Kosovu. Rikerova Generalna ocjena generalna ocjena dešavanja na Kosovu u proteklom kvartalu bila je pozitivna, sa čime se nije saglasila predsednica Koodrinacionog centra za Kosovo i Metohiju, Sandra Rašković-Ivić, koja je nastupila u ime Srbije.

Sjednica je bila zatvorena za javnost i bilo je predviđeno da se ne razgovara o predlogu specijalnog izaslanika UN za status Martija Ahtisarija. Ipak, obrisi debate o Ahtisarijevom prijedlogu mogli su se naslutiti već po prvim komentarima koje su novinarima saopštili predstavnici Rusije i Sjedinjenih država.

Ruski ambasador, Vitali Ćurkin, izašao je iz sale u kojoj je trajala sjednica ubrzo pošto su Joahim Riker i Sanda Rašković saopštili svoja viđenja. Ćurkin je nezadovoljan i vidno uzbuđen rekao da je Rikerov izvještaj bio jednostran, da je bio na liniji Ahtisarijevog prijedloga koji u suštini podržava nezavisnost Kosova.

“On je jednostavno uzeo jedno poglavlje iz Ahtisarijevog izvještaja i iz nekog razloga odlučio da nam održi predavanje o neminovnosti kosovske nezavisnosti”

Ćurkin je ponovio stav Moskve da je potrebno nastaviti pregovore i naći rješenje koje je – u skladu sa principima međunarodne zajednice - prihvatljivo narodu Kosova. To, po njemu, znači da rješenje mora da bude prihvatljivo svim etničkim zajednicama na Kosovu, a ne samo većini.

Odgovarajući na pitanje da li novi pregovori zahtjevaju i novog glavnog pregovarača, Ćurkin je rekao da pitanje glavnog pregovarača ne bi trebalo personalizovati, ali da je Ahtisari sam rekao da je stigao do kraja pregovaračkog puta.

“Što se nas tiče, tek smo – ako ne na početku, a ono negdje u sredini pregovaračkog procesa. Ne mislim vremenski, jer– nadam se - pregovori se mogu i brzo okončati, ali se mora ozbiljno pregovarati”

Ruski ambasador je rekao i da je “veto” u kontekstu nove rezolucije o Kosovu prejaka riječ i da je o tome rano govoriti.

“Ne vidimo kako bi Savjet bezbjednosti mogao nametnuti rješenje u situaciji kada rezolucija 1244 nije implementirana u kontekstu primjene standarda. Ne vidimo ni kako bi Savjet bezbjednosti mogao da oduzme dio teritorije suverenoj državi”.

Ruski ambasador se kasnije još jednom obratio novinarima da bi pojasnio da nije napustio sjednicu već da je njegov zamjenik u konsultacijama o Rikerovom izvještaju još jednom oštro negvodovao zbog predočenog sadržaja.

Sam Joahim Riker je, komentarišući optužbe ruskog ambasadora, rekao da u svom izvještaju nije ni jednom prejudicirao ishod, ali da je konstatovao očekivanja kosovske populacije od procesa definisanja statusa.

“Mislim da je bilo važno napomenuti da je Ahtisarijev prijedlog vrlo dobro prihvaćen na Kosovu i da je kosovsko društvo spremno za narednu fazu.”

I vršilac dužnosti američkog predstavnika u UN, ambasador Alehandro Volf, kazao je nakon sjednice da ne dijeli mišljenje ruskog ambasadora Ćurkina.

“Čuli smo isti brifing i zaključili različito. Smatram da je izvještaj Joahima Rieker bio izbalansiran i objektivan i da je govorio o situaciji na terenu. Vrlo smo zadovoljni izvještajem i to smo saopštili”

Ambasador Volf je kazao i kako Vašngton ima ogromno povjerenje u glavnog međunarodnog pregovarača Martija Ahtisarija i kako nije Ahtisarijeva greška to što su pregovori o statusu Kosova u Beču završili bez sporazuma.

XS
SM
MD
LG