Linkovi

Srbija slabo čuje upozorenja o novoj rezoluciji Ujedinjenih nacija o Kosovu


U Beogradu se prihvata predlog Rusije, ali se slabo čuju upozorenja da Srbija treba da se pripremi za novu Rezoluciju SB UN o Kosovu.

Odlazeći ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar izjavio je da je inicijativa Rusije za nastavak pregovaračkog procesa o određivanju budućeg statusa Kosova pravo rešenje u trenutku kada je izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari predložio plan kojim se krši Povelja Ujedinjenih nacija. Ruski pristup je konstruktivan, jer se amo strpljivim razgovorima može pronaći kompromisno rešenje i Srbija zato u potpunosti prihvata takav pristup, rekao je ministar Lončar i založio se da što pre počne pregovarački proces.

I predsednik G17 plus Mlađan Dinkić zauzeo se na sednici Glavnog odbora svoje partije za nastavak pregovora o statusu Kosova i ocenio da je predlog Martija Ahtisarija pristrasan prema Albancima, ali da ne valja ni status kvo. Govoreći o svom viđenju budućeg statusa Kosova Dinkić je rekao da bi na granici Kosova trebalo da ostanu međunarodne snage i dodao da bi Kosovo moglo da bude član Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke dok bi Beograd dobio suštinski ekonomski suverenitet nad sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom.

Komentarišući predlog Rusije predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić istakao je da to ne znači da će se pojaviti novi pregovarač već da su novi pregovori mogući samo na nivou radnih grupa dogovorenih u Beču. Moguć je tehnički dijalog i za Srbiju bi bilo jako dobro da to uradi i time potvrdi svoju realnu spremnost za pregovore, rekao je Janjić, upozoravajući da dolazi vreme u kojem Srbija treba da se usredsredi na dolazeću rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Kosovu i da za to pripremi institucije i javnost.

XS
SM
MD
LG