Linkovi

Buš: Demokrate u Kongresu žele da izdejstvuju prerano povlačenje iz Iraka


Američki predsednik Džordž Buš je rekao da će staviti veto na hitni budžetski predlog za rat u Iraku, ako Demokrate, koje imaju kontrolu nad Kongresom, uključe rokove za povlačenje američkih trupa.

Predsednik Buš je rekao da Demokrate u Kongresu žele da izdejstvuju prerano povlačenje iz Iraka, upravo u trenutku kada njegova nova strategija za postizanje uspeha počinje da pokazuje – kako se izrazio – ohrabrujuće znake uspeha.

«Dok se ova operacija odvija, američke trupe će pomoći iračkoj vladi da stabilizuje zemlju, obnovi ekonomiju i unapredi rad na političkom pomirenju. Pa ipak, zakonski predlog koji Kongres razmatra bi podrio generala Petreusa i trupe pod njegovom komandom, upravo u vreme kada ove kritične bezbednosne operacije počinju.»

General Dejvid Petreus, novi komandant američkih snaga u Iraku, potvrđen je u Senatu bez problema. Predstavnički dom iduće nedelje treba da razmotri zakonski predlog kojim se, pod pokroviteljstvom Demokrata, traži povlačenje američkih trupa iz Iraka najdalje do septembra iduće godine, u okviru budžetskog paketa koji obuhvata više od 95 milijardi dolara za Irak i Avganistan. Predsednik Buš je rekao da Demokrate u Kongresu hoće da nametnu – kako se izrazio – proizvoljne i restriktivne uslove za korišćenje ratnih fondova. U svom redovnom nedeljnom obraćanju putem radija, predsednik Buš je rekao da bi nametanje veštačkih rokova u ratu bilo kobno.

«Mnogi u Kongresu kažu da podržavaju trupe i ja im verujem. Sada imaju priliku da pokažu tu podršku i delima, isto kao i rečima. Kongres treba da odobri vanredno finansiranje naših trupa, bez preduslova i bez odlaganja. Ako mi pošalju predlog koji je suprotan tome, staviću veto.»

U redovnom odgovoru Demokrata putem radija, senatorka iz države Vašington Pati Marej je rekla da sužavanje američke misije daje trupama Sjedinjenih Država najveću šansu za uspeh, istakavši da je vreme za novi kurs u Iraku, umesto nastavljanja starim.

«Nažalost, to je stvarnost koju predsednik Buš i većina kongresnih Republikanaca i dalje odbijaju da vide. Oni žele da nastave istim kursom. Hteli bi da ignorišu pouke protekle četiri godine. Hteli bi da obavežu Ameriku na građanski rat bez kraja», rekla je senatorka Pati Marej.

U utorak se navršava četvrta godišnjica invazije na Irak i širom zemlje su planirani protesti, među kojima je i današnji marš na Pentagon u Vašingtonu. Anketa koju je sproveo CNN ukazuje da 61 odsto Amerikanaca smatra da Sjedinjene Države ne pobeđuju. Senatorka iz države Vašington kaže da će početak pete godine boravka američkih trupa u Iraku biti tužan dan.

«U Kongresu, moje kolege Demokrate i ja verujemo da je vreme se ovaj rat dovede do završetka. Naše trupe, koje su hrabro služile u teškim uslovima, učinile su sve što im je bilo traženo. Dok ulazimo u petu godinu, vreme je da istupe Iračani, obezbede sopstvenu zemlju i konačno preuzmu odgovornost za svoju budućnost», rekla je Pati Marej. Bela kuća je saopštila da predsednik ne namerava da obeleži godišnjicu invazije.

XS
SM
MD
LG