Linkovi

Shefer: Pomoći ćemo da Crna Gora brzo potpiše Sigurnosni sporazum


Put evro-atlanskih integracija je dug, a NATO je spreman da pomogne Crnoj Gori u tom procesu, kazao je danas u Podgorici generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer.

Jap de Hop Shefer koga je na podgoričkom aerodromu dočekao ministar odbrane u Vladi Crne Gore Boro Vučinić, istakao je da su njegova i jučerašnja posjeta evropskog komesara za proširenje Oli Rena najbolja kombinacija i dokaz da je Crna Gora izabrala pravi put evro-atlanskih integracija.

“Pomoći ćemo da Crna Gora brzo potpiše Sigurnosnisporazum, da preda potrebna dokumenta koja proizilaze iz Partnerstva za mir, kao i da što prije otvori svoju misiju u sjedištu NATO-a”, rekao je Shefer novinarima nakon susreta s crnogorskim premijerom Željkom Šturanovićem.

On je naveo da je važno da Crna Gora i NATO što bolje javnosti predstave šta danas predstavlja ta Alijansa i šta znači biti njen član.

“To više nije onaj NATO koji je postojao u vrijeme hladnog rata, već Alijansa 21. vijeka, što znači 50 hiljada muškaraca i žena u uniformama u raznim misijama širom svijeta, kazao je on.

Shefer je rekao da je sada zadatak NATO-a da radi zajedno sa novim partnerima, kao što je Crna Gora, na jačanju stabilnosti i sigurnosti.

“Moje mišljenje je da je jedini recept za trajnu stabilnost ovog regiona njegova evro-atlanska integracija. Zato zajedno radimo na tome”, kazao je generalni sekretar NATO-a.

Crnogorski premijer Željko Šturanović je najavio da će Crna Gora ubrzo dostaviti NATO-u Prezentacioni dokument, u kojem će predstaviti svoja očekivanja i aspiracije o modelima saradnje u okviru PzM.

On je prenio da je sa Sheferom imao izuzetno koristan razgovor u pravcu daljeg razvoja političke, bezbjednosne i vojne saradnje Crne Gore i NATO-a, koja je “dobila podstrek prijemom Crne Gore u PzM”.

“Ocijenili smo da je Crna Gora učinila značajan progres u sprovođenju reformi u sektoru odbrane i bezbjednosti”, rekao je Šturanović, dodajući da će Crna Gora na tom planu, uz pomoć NATO-a i partnerskih zemalja, u narednom periodu uraditi još više.

On je naveo da Crna Gora cijeni dosadašnju pomoć NATO-a na izradi strateških dokumenata na reformi sektora odbrane i bezbjednosti i izrazio zahvalnost NATO-u na spremnosti da joj pomogne u dostizanju standarda Alijanse.

Šturanović je rekao da Crna Gora i NATO, osim temeljnih evro-atlanskih vrijednosti, dijele i interes za dugoročnu stabilnost i bezbjednost regiona, a na tom putu, Crna Gora će biti pouzdan partner.

“Crna Gora je spremna da u ostvarenju tog cilja da puni doprinos. Razvoj dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje je jadan od naših spoljno-političkih prioriteta”, kazao je Šturanović.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer sastao se danas i sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem i ministrom inostranih poslova Milanom Roćenom.

Shefer je prvi generalni sekretar NATO-a koji je posjetio Crnu Goru.

XS
SM
MD
LG