Linkovi

Bivši tajni agent CIA-e, Valeri Plejm prvi put javno svedočila na pretresu u Kongresu


Bivši tajni agent CIA-e, Valeri Plejm, koja je bila u središtu kontroverze oko uloge bivšeg zvaničnika Bele Kuće u otkrivanju njenog identiteta, po prvi put je javno svedočila na današnjem pretresu u Kongresu.

Dramatični nastup Valeri Plejm na današnjem pretresu u nadzornom odboru Predstavničkog doma Kongresa bio je prvi otkako je informacija o njenom identitet objavljena u jednoj kolumni 2003. godine. Plejm i njen suprug, bivši ambasador Džozef Vilson, tvrde da su visoki zvaničnici administracije namerno otkrili njen identitet u znak odmazde za Vilsonove optužbe da je administracija iskrivila obaveštajne podatke o iračkom oružju za masovno uništenje. Ta afera dovela je do sudskog procesa bivšem šefu kabineta potpredsednika Dika Čejnija, Luisu «Skuteru» Libiju, koji je nedavno proglašen krivim za laganje, krivokletstvo i ometanje pravde u istrazi o tom slučaju. Demokratski predsednik nadzornog odbora, Henri Veksmen, otvorio je današnji pretres, rekavši da je njegov cilj da se otkrije da li su zvaničnici Bele kuće preduzeli odgovarajuće korake da zaštite identitet Valeri Plejm.

«Kako je moglo da dodje do tako ozbiljnog kršenja propisa nacionalne bezbednosti? Zatim, da li je Bela kuća preduzela potrebne istražne i disciplinske mere nakon što je došlo do toga? I, najzad, kakve promene je Bela kuća uvela da bi sprečila slične prekršaje u budućnosti?

Veksmen je zatim pročitao dopis Centralne obaveštajne agencije njegovom odboru, u kojem se potvrdjuje tvrdnja Valeri Plejm da je radila u agenciji kao tajni agent, i da je, prema tekstu saopštenja, radila na «nekim od najosetljivijih pitanja kojima se agencija bavila», uključujući i aktivnosti u inostranstvu. Valeri Plejm je rekla da je lojalno služila agenciji i da je neposredno pre nego što je njen identitet bio otkrivern, radila na tajnim pitanjima širenja oružja. Ona je navela da je bila šokirana dokazima koji su izneti tokom sudjenja Luisu Libiju.

«Moje ime i identitet bili su olako i nesmotreno zloupotrebljeni od strane visokih vladinih zvaničnika u Beloj kući i Stejt departmentu, koji su znali da sam radila za CIA-u.»

Plejm je rekla da se otkrivanjem identiteta tajnog agenta nanosi velika šteta pošto se time ne ugrožava samo agent u datom slučaju, već i čitava mreža tajnih operativaca. Ona je istakla da dokazi koji su obelodanjeni tokom sudjenja Luisu Libiju ukazuju na praksu zlonamernog politizovanja obaveštajnog procesa.

«Svedočenja tokom krivičnog procesa bivšem šefu kabineta potpredsednika Čejnija, koji je proglašen krivim za ozbiljna krivična dela, ukazuju da je otkrivanje mog identiteta imalo isključivo političke motive.»

Kao primer da je na agenciju bio vršen politički pritisak, Valeri Plejm je navela da je potpredsednik Dik Čejni više puta dolazio u CIA-u u sedmicama pred invaziju na Irak.

XS
SM
MD
LG