Linkovi

Abramovic: Svetska zajednica će morati da prizna nezavisnost Kosova


U pogledu moguće konfrontacije sa Rusijom u Ujedinjenim nacijama u vezi sa budućim statusom Kosova, bivši američki ambasador u Turskoj i saradnik fondacije “Century” u Vašingtonu, Morton Abramovic je rekao.

Abramovic: Rusija želi da se postigne sporazum koji bi bio prihvatljiv i za Prištinu i Beograd, što je, sasvim je jasno, nemoguće. Rusija nije izričito nagovestila da će upotrebiti veto i sve dok se Savet bezbednosti ne bude sastao, neće se znati stvarni stav Rusije. Moje je mišljenje da bi Rusi upotrebom veta veoma doprineli regionalnoj nestabilnosti i izazvali nezadovoljstvo u velikom delu sveta. Ali, današnja Rusija nije Rusija Borisa Jeljcina, koji je potpuno saradjivao sa Zapadom. Rusija je danas daleko jača država, sa velikim energetskim izvorima i uticajem u pogledu, recimo, iranskog nuklernog problema.

Glas Amerike: Da li će biti teško da se zameni rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, prema kojoj se Kosovo, barem tehnički, smatra delom Srbije?

Abramovic: Rezolucija 1244 se mora zameniti da bi se omogućila legalna nezavisnost Kosova. Ahtisarijevim planom se to postiže. Ipak, treba imati u vidu da mnoge zemlje dovode u pitanje i negativno se odnose prema promeni teritorije, odnosno menjanju granica jedne suverene zemlje. Medjutim, uprkos protivljenju nekih zemalja, Savet bezbednosti će na posletku morati da donese pravu odluku ili će stvoriti potenicjalno veliki haos.

Glas Amerike: Da li bi Albanci mogli jednostrano da proglase nezavisnost?

Abramovic: Ujedinjene nacije nikada neće proglasti neku zemlju nezavisnom, ali će priznati nezavisnost zemlje koja to sama proglasi. Ahtisarijev predlog ne pominje specifično nezavisnost, ali to implicira. Na kraju će svetska zajednica morati da prizna nezavisnost Kosova. Odbacivanjem rezolucije 1244 stvara se pravna osnova da pojedine zemlje unilateralno priznaju nezavinost te pokrajine... S druge strane, Srbija bi mogla, ukoliko Ujedinjene nacije prihvate Ahtisarije plan, da predloži odvajanje severnog dela Kosova, ili to de fakto i učini, mada se tome protive skoro sve zemlje sveta. Srbija bi se takvim potezom dovela u vrlo nezavidnu situaciju u odnosu na Zapad i ugrozila težnje u pogledu budućnosti... Pored toga, Sjedinjene Države, kao zemlja koja predsedava Savetom bezbednosti, olaksaće relativno brzo rešavanje budućeg statusa Kosova i nadam se da će se Zapad ujediniti i omogućiti postizanje rešenja, umesto neograničenog odlaganja.

XS
SM
MD
LG