Linkovi

Crna Gora potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom


Evropski komesar za proširenje Oli Ren i crnogorski premijer Željko Šturanović parafirali su danas u Podgorici Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kojim je predviđeno uspostavljanje zone slobodne trgovine i jačanje veza EU i Crne Gore, uvođenjem evropskih standarda i širenjem dijaloga i saradnje.

Potpisivanjem Sporazuma je ključni institucionalni korak ka kandidaturi za punopravno članstvo u EU.

Oli Ren je rekao će Sporayum obezbijediti stabilan okvir pogodan za dalji ekonomski, politički i institucionalni razvoj u Crnoj Gori.

”Čestitam Crnoj Gori na dobro obavljenom poslu. Srećan sam zbog parafiranja Sporazuma, jer to predstavlja značajan korak, prekretnicu na putu Crne Gore ka EU”, kazao je Ren novinarima.

Evropski komesar je rekao da Sporazum donosi i niz konkretnih koristi građanima Crne Gore.

“Sporazum znači više trgovine sa EU, a samim tim i otvaranje više radnih mjesta što vodi većim mogućnostima za ukupan razvoj Crne Gore”, istakao je Ren.

On je naveo da Sporazum znači i tješnju saradnju Crne Gore sa EU, koja će pomoći borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Od sprovođenja Sporazuma na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, napretka na reformisanju sudstva i jačanja administrativnih kapaciteta zavisiće dalji progres Crne Gore na putu daljeg približavanja EU”, rekao je evropski komesar.

Šturanović je istakao da je Crna Gora, parafiranjem SSP, na najbolji način verifikovala sve ono što je do sada ostvarila na evropskom putu. Kazao je da tim činom počinje faza suštinske integracije Crne Gore u EU.

“Ovo je prelomna tačka koja će predstavljati snažan podsticaj, ne samo za dalje reforme i usvajanje evropskih standarda u Crnoj Gori, već i za objedinjavanje ukupnih unutrašnjih potencijala na pitanjima iz naše zahjevne evropske agende”, rekao je crnogorski premijer.

On je ocijenio da je unutrašnje objedinjavanje oko evropskih vrijednosti ključ uspjeha evropskih integracija svake zemlja, pa i Crne Gore.

Predsjednik Vlade je rekao da parafiranje SSP predstavlja zajednički uspjeh svih u Crnoj Gori. Šturanović je istakao da je značajna činjenica da proces evropskih integracija podržavaju sve crnogorske političke partije, sindikat, poslovna udruženja i civilno društvo.

Premijer je Oliju Renu predao i radnu verziju Akcionog plana za implementaciju preporuka iz Sporazuma. Ren je pozdravio taj plan, navodeći da predstavlja značajan instument za dalji progres Crne Gore na njenom evropskom putu. Rekao je kako u njegovoj domovini – Finskoj, postoji izreka: dobro napravljen plan je već pola obavljenog posla.

“Očekujemo da će ovaj plan rezultirati i dobrom akcijom na sprovođenju Sporazuma”, kazao je Ren.

Pregovori o obliku Sporazuma sa Crnom Gorom su započeli oktobra 2005. godine, u isto vrijeme kada ih je Brisel otvorio i sa Beogradom. U međuvremenu, maja 2006. godine pregovori sa Srbijom su "stavljeni na led" zbog nesaradnje sa Haškim sudom, a Podgorica ih je obnovila po sticanju nezavisnosti, da bi njihov tehnički dio zaključila 1. decembra prošle godine.

Naredni čin je ratifikacija Sporazuma od strane crnogorskog i parlamenata evropskih članica i konačno, njegovo sprovođenje...

Iz opozicione Socijalističke narodne partije (SNP) danas je ocijenjeno da parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja priznanje svim crnogorskim građanima.

«To je potvrda da je naše društvo prešlo prvi korak ka ustanovljavanju puteva ka EU. Očekujemo da sve političke stranke maksimalno doprinesu da ovaj proces bude nezaustavljiv i doživi trajnu afirmaciju», navodi se u saopštenju.

Među prvima, čestitku je svom crnogorskom kolegi po fuunkciji, Milanu Roćenu, uputio šef srpske diplomatije Vuk Drašković. U Beogradu se, kako prenosi Miša Brkić, osim čestitki Crnoj Gori na parafiranom sporazumu sa Evropskom unijom, ukazuje da nova Vlada Srbije mora da sledi primer vlasti iz Podgorice.

Šefica kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izrazila je očekivanje da će i Srbija ubrzo posle formiranja nove vlade i jasne opredeljenosti za punu saradnju sa Haškim tribunalom biti u situaciji kao i Crna Gora koja je to postigla sedam meseci posle sticanja nezavisnosti. Srbiji bi od ponovnog otvaranja pregovora sa Evropskom unijom moglo biti dovoljno pet meseci za parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ocenila je Tanja Miščević.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ukazuje da je Crna Gora svoju evropsku viziju učinila realnom onog trenutka kad se odvojila od Srbije, a da Srbija nema snage za političku transformaciju :

To je još jedan argument koji demantuje srpsku političku elitu jer je očigledno da Evropa nema ništa protiv ovog dela Balkana i da su prepreke sa kojima se Srbija suočava isključivo političke prirode, rekao je Jovanović i naglasio da se pri formiranju nove Vlade mora otići korak dalje od dokazivanja da Ratko Mladić nije u Srbiji, što nam niko ne veruje. Moramo doći do toga da su na vlasti ljudi sposobni da uhapse generala Mladića i tako skinu sa Srbije balast pod kojim ona nestaje, rekao je Jovanović.

XS
SM
MD
LG