Linkovi

Velike sile usaglasile paket novih sankcija Iranu


Šest svetskih sila prihvatilo je nacrt rezolucije o paketu novih sankcija Iranu zbog odbijanja Teherana da obustavi obogaćivanje uranijuma. Novinar Glasa Amerike Piter Hajnlajn izveštava iz sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Ambasadori pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke postigli su saglasnost o nacrtu rezolucije kojiom se uvodi embargo na izvoz oružja Iranu i zamrzava imovina velikog broja pojedinaca i institucija angažovanih u iranskom nuklearnom programu. Očigledno zadovoljan, britanski ambasador u Ujedinjenim nacijama Emir Džons Peri objavio vest o postizanju sporazuma:

”Postigli smo sporazum i za deset minuta ću vam predstaviti tekst koji je sastavilo ovih šest zemalja.“

Ranijom rezolucijom, koju je Savet bezbednosti usvojio krajem decembra, kažnjava se Iran zbog ignorisanja zahteva da suspenduje obogaćivanje uranijuma. Tim dokumentom uvedene su trgovinske sankcije u pogledu nekih osetljivih iranskih aktivnosti vezanih za nuklearni program, a zamrznuta je i imovina mnogih funkcionera angažovanih u programu. Ambasador Džons Peri kaže da nacrt nove rezolucije ima za cilj da se izvrši dodatni pritisak na Iran kako bi obustavio svoj program i vratio se za pregovarački sto:

”Pre svega moramo da usvojimo ovu rezoluciju, čime se povećava pritisak, ali se u njoj navodi da je reverzibilan ukoliko Iran prihvati postavljene uslove. Potez je na Iranu. Mi bismo voleli diplomatsko rešenje, ali Iran mora da obustavi obogaćivanje uranijuma, kao i istraživački rad i razvoj oružja. Ako to učini i dodje za pregovarački sto, možemo da imamo bolje odnose izmedju Irana i Evrope, kao i šire medjunarodne zajednice.“

Lista onih koji su pogodjeni sankcijama je produžena i obuhvata elemente Iranske revolucionarne garde, kao i najveće državne banke Sepah, koja pruža podršku iranskoj agenciji za aeronautiku.

Diplomate medjutim, navode da će sankcije biti suspendovane ukoliko Iran postupi u skladu sa zahtevima Saveta bezbednoti u roku od 60 dana.

Na skupu u centralnom Iranu u četvrtak, predsednik Mahmud Ahmadinedžad je rekao da nove sankcije neće uspeti, primetivši da sankcije u prošlosti nisu sprečile Iran da ovlada nuklearnom tehnologijom. On je takodje nagovestio mere odmazde ukoliko budu zavedene nove sankcije.

Iran je više puta demantovao svaku nameru da proizvede nuklearno oružje i tvrdio da nuklearni program Teherana ima za cilj proizvodnju električne energije. Medjutim, inspektori agencije Ujedinjenih nacija kažu da ne mogu da potvrde da su iranske nuklearne ambicije mirnodopske prirode.

Predsednik Saveta bezbednosti za mart, južnoafrički ambasador, Dumisani Kumalo, rekao je da će deset ne-talnih članica Saveta razmotriti tekst nacrta rezolucije tokom narednih nekoliko dana. Ako ne bude ozbiljnih primedbi diplomate navode da bi rezolucija mogla da bude odobrena tokom naredne nedelje.

XS
SM
MD
LG