Linkovi

Halid Šeik Mohamed priznao da je planirao terorističke napade na Sjedinjene Američke Države


Pentagon je objavio da je Halid Šeik Mohamed na saslušanju u zatvoru u zalivu Gvantanamo na Kubi, priznao da je on organizovao terorističke napade u SAD, 11. septembra 2001. Zvaničnici u Pakistanu, odakle se javio novinar Glasa Amerike, Bendžamin Sand – smatraju da je to značajan korak u globalnom ratu protiv terorizma.

Prema transkriptu saslušanja koje je Pentagon objavio u srijedu, Halid Šeik Mohamed je rekao da je organizovao terorističke napade u SAD, 11. septembra 2001. i da je bio odgovoran za sve detalje “od A do Ž”.

Priznao je da je planirao i seriju drugih napada, uključujući napad na Svjetski trgovinski centar u Njujorku 1993., bombaški napad u noćnom klubu na indonežanskom osrvu Bali i pokušaje bombaških napada u američkim avionima aktiviranjem eksploziva koji je bio skriven u đonovima cipela.

U Pakistanu, gdje je 2003. Mohamed uhapšen, vladini funkcioneri iskazuju zadovoljstvo, a vojni analitičar, penzionisani general Talat Masud, kaže da je priznanje Halida Šeika Mohameda dokaz da Pakistan sarađuje u ratu protiv terora koji predvode SAD.

"Njegovo priznanje će podsjetiti ljude na napore koje Pakistan čini da bi se ljudi poput Halida Šeika Mohameda izveli pred lice pravde”, kaže Masud, ističući da priznanje u kome se vidi istorijat terorističkog djelovanja Al Kaide možda može da ublaži anti-američka osjećanja u Pakistanu.

Mohamed je inače, na saslušanju koje je održano u subotu u Gvantanamu, priznao da je pomogao u planiranju 31 napada, u kojima su ubijene hiljade ljudi. Saslušanje je organizovano sa ciljem da se utvrdi da li on i još nekolicina zatvorenika mogu da budu tretirani kao neprijateljski borci, kako bi im se pritvor mogao produžiti na još godinu.

On je takodje preuzeo odgovornost za odrubljivanje glave američkom novinaru Danijelu Perlu, koji je otet i potom ubijen u Karačiju, u Pakistanu, 2002. godine. Pentagon je objavio dio Mohamedove izjave o ubistvu Perla, tek pošto je o tome obavestio njegovu porodicu.

Halid Šeik Mohamed je smatran trećim čovjekom terorističke mreže Osame Bin Ladena. Druga dvojica – sam bin LAden i njegova desna ruka, Ajman Al Zavahiri još su u bjekstvu. Vjeruje se da se obojica skrivaju na teritoriji Pakistana, u pograničnim krajevima prema Avganistanu.

Pentagon je objavio i transkripte sa saslušanja još dvojice osumnjičenih terorista.

Ramzi Binalšib, rodom iz Jemena, navodno je pomogao Mohamedu u planiranju napada 11. septembra 2001. u SAD.

Farah al-Libi, iz Libije, navodno je organizovao neuspjele atentate na pakistanskog predsjednika Perveza Mušarafa 2003. godine.

XS
SM
MD
LG