Linkovi

Ren i Šturanović potpisiju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju


Crna Gora je na najboljem putu da napusti pred-kandidatsku čekaonicu EU i u procesu euro-integracije se pridruži Hrvatskoj i Makedoniji- naime, sutra se u Podgorici očekuje evropski komesar za proširenje, Olli Rehn, koji će, zajedno sa crnogorskim premijerom, Željkom Šturanovićem parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Šturanović je novinarima kazao da je Crna Gora sve uradila da SSP bude parafiran što prije. To će se desiti sjutra, kada će se evropski komesar za proširenje Oli Ren, osim sa premijerom, sastati i sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem i predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem.

Pregovori o obliku Sporazuma su započeli oktobra 2005. godine, u isto vrijeme kada ih je Brisel otvorio i sa Beogradom. U međuvremenu, maja 2006. godine pregovoi sa Srbijom su "stavljeni na led" zbog nesaradnje sa Haškim sudom, a Podgorica ih je obnovila po sticanju nezavisnosti, da bi njihov tehnički dio zaključila 1. decembra prošle godine.

Tada je crnogorskim zvaničnicima skrenuta pažnja na potrebu boljeg funkcionisanja državne uprave, a sutrašnji čin u Podgorici bi trebao biti znak da su evropske sugestije u Podgorici shvaćene ozbiljno.

Naredni čin je ratifikacija Sporazuma od strane crnogorskog i parlamenata evropskih članica i konačno, njegovo provođenje...

Nakon Podgorice, komesara Rehna očekuju u Sarajevu, gđe će, nezaobilazno, teme razgovora biti blokade integracijskog procesa. Prva među njima je nepostizanje sporazuma o reformi policije, što prijeti da na neodređeno vrijeme odgodi zaključenje stabilizacijskog i asocijacijskog sporazuma sa Sarajevom. Uz njih, on podsjeća na potrebu pune saradnje sa Hagom, ustavne reforme, reformu javnog informativnog servisa.

Komesar Rehn je više puta pred dolazak u Sarajevo ponovio kako je posebno zabrinut činjenicom da refoma policije u BiH još uvijek nije provedena- uvjeren je da sada vrijeme da bosansko- hercegovački politički lideri iskažu državništvo, te da nikako ne treba ostaviti prostora za nikako za parohijske, podijeljenje interese.

Za njega ne postoji delimični, podijeljeni uspjeh ili promašaj- postoji samo zajednički uspjeh i zajednički promašaj. Riječ je o pravom testu za nove političke lidere u BiH: da li će biti u stanju da stvore klimu sporazuma,klimu kakvu treba zemlja kako bi nastavila sa reformskom agendom.

Shefer u petak u Podgorici

Drugi visoki zvanični koji će ove sedmice posjetiti Podgoricu biće generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer koji će u petak, sa najvišim državnim zvaničnicima predstaviti plan strategije pristupanja Crne Gore sjeveroatlanskoj alijansi.

To je prva posjeta generalnog sekretara NATO-a Crnoj Gori, tokom koje će biti detaljnije razmotrena situacija u pogledu reforme crnogorske vojske i priprema za učešće u NATO programu Partnerstvo za mir.

Crna Gora bi NATO-u, prema najavama, uskoro mogla podnijeti Prezentacioni dokument, kojim će deklarisati u kojim aktivnostima Partnerstva vojska želi da učestvuje.

Punopravno članstvo Crne Gore u NATO je jedan od njenih nacionalnih ciljeva, kazao je danas ministar odbrane Boro Vučinić. On je ocijenio da prijem u Partnerstvo za mir predstavlja veliki izazov i šansu koju Crna Gora treba da iskoristi na putu ka ostvarenju tog cilja.

No, drugačije razmišlja predsjednik Liberalne partije Miodrag Živković koji je upozorio na opasnost da bi se ulaskom Crne Gore u NATO usporili demokratski procesi i otvorile opstrukcije ka članstvu u Evropskoj uniji.

On je najavio da LP kreće u kampanju »Crna Gora u EU-da, NATO paktu-ne« i ocijenio da postoji mnogo razloga zbog kojih je za budućnost Crne Gore bolje da bude van NATO-a.

XS
SM
MD
LG