Linkovi

Halibarton preseljava sedište iz Hjustona u Dubai


«Halibarton», američka kompanija za naftne usluge i najveći privatni kontraktor u Iraku, seli svoje sedište iz Hjustona u Teksasu u Dubaj, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Izvršni direktor «Halibartona» kaže da se kompanija seli iz praktičnih razloga, ali kritičari nastavljaju da je optužuju za pohlepu.

Istočna hemisfera je prošle godine donela 38 odsto od 13 milijardi dolara prihoda od «Halibartonovih» usluga na naftnim poljima širom sveta. Izvršni direktor Dejvid Lezar kaže da će se širenjem posla u regionu u kojem se nalazi najveći deo nafte, «uspostaviti ravnoteža u ukupnom poslovanju kompanije». U jednom intervjuu, pre tri godine, Lezar je objasnio iz čega se sastoji to poslovanje.

"Gradimo put u Irskoj, održavamo prugu u Australiji, gradimo brodove u Brazilu», rekao je Lezar.

«Halibarton», takođe, ima petogodišnji ugovor, vredan 16 milijardi dolara – za obavljanje različitih usluga američkoj vojsci. Međutim, korporacija je sada pod istragom, jer je navodno naplatila američkoj vladi gotovo tri milijarde dolara više nego što je trebalo. «Halibarton» demantuje optužbe, ali demokrate u Kongresu, među kojima je i Henri Vaksmen iz Kalifornije, ne odustaju.

«Naš kongresni odbor ima apsolutnu obavezu prema poreskim obveznicima da osigura da su dolari koje plaćaju dobro utrošeni, a ne preliveni u milijarde dolara nepotrebnih troškova», kaže Vaksmen.

I senator Brajan Dorgan, demokrata iz Severne Dakote, pomišlja da se «Halibarton» prebacuje u Dubaj da ne bi platio američke poreze.

«Ako oni pokušavaju da se prebace u inostranstvo da bi uštedeli poreske dažbine, to nije velika preporuka za kompaniju koja ima znatne koristi od velikih ugovora sa vojskom», kaže senator Dorgan.

«Halibarton» odvraća da će i dalje biti registrovan u Sjedinjenim Državama i – imati obavezu da plaća porezu.

Profesorka biznisa na Američkom univerzitetu, Ketlin Gec, kaže da je «Halibartonov» prelazak u Dubaj ipak pametna oduka.

«S obzirom da je reč o kompaniji koja se bavi istraživanjem nafte, logično je da bude na Bliskom istoku, gde je najviše nafte», kaže ona.

Ipak, postavlja se i pitanje da li kompaniji koja ima sedište u inostranstvu može da se poveri obavljanje usluga za američku vojsku.

Na čelu «Halibartona» je bio Ričard Čeni, pre nego što je postao potpredsednik Sjedinjneih Država. Ta veza je dovela do optužbi da je administracija predsednika Buša poverila kompaniji vrlo unosne ugovore bez raspisivanja tendera. Bela kuća sve takve tvrdnje odbacuje.

XS
SM
MD
LG