Linkovi

Milioni ljudi koriste Internet kao izvor svih vrsta informacija


Jedan od najpopularnijih vebsajtova je «wikipedia» koja obećava informacije o gotovo svemu što vas može interesovati, i ima 25 puta više članaka nego Enciklopedija Britanika. Medjutim, nedavni slučaj jednog od saradnika Vikipedije koji je falsifikovao svoju profesionalnu biografiju postavio je pitanja o pouzdanosti tog veb sajta.

Vikipedija je enciklopedija na Internetu kojoj svako može da da svoj doprinos - vi, ja, moj 87-godišnji dek ili petogodišnji sestrić.

«To je, u stvari, prava revolucija u informacijama», kaže administrator Džim Redmond.

Vikipedija kaže da umanjuje mogućnost pogrešnih informacija zahvaljujući čitavoj armiji dobrovoljaca koji kontrolišu sajt. Jedan od najaktivnijih volontera, anonimni saradnik nazvan «Esdžej» tvrdio je da je stalni profesor teologije na jednom privatnom univerzitetu. On je uredio oko 16,000 tekstova na Vikipediji, a u jednom trenutku je branio knjigu «Katoličanstvo za glupake», rekavši da je spreman da svojom doktorskom diplomom garantuje njen kredibilitet. Problem je u tome što Esdžej nema diplomu. On je 24 godišnjak iz Kentakija koji je prekinuo studije.

Neki univerzitetski profesori – medju kojima je Bob Tompson – sada svojim studentima ne dozvoljavaju da koriste Vikipediju pišući radove.

«Dopada mi se ideja demokratizacije koju je Internet omogućio. Medjutim nisam siguran da želim da demokratizujem svoju enciklopediju ništa više nego što bih voleo da neko demokratizuje, na primer, hirurgiju». kaže Tompson.

Danas «vikipedijanci» kako vole da se nazivaju tvrde da njihovu zajednicu ne treba da poremete akcije jednog lažnog saradnika.

«Vikipedija ima milione saradnika na raznim jezicima. Postupci jednog pojedinca ne bi trebalo da nas poremete» odgovara Džim Redmond.

Medjutim, neko je trebalo da ranije shvati da Esdžej ipak nije profesor teologije. Ne samo da je lažni profesor uredjivao članke o rimokatoličkoj crkvi i pričešću ... već i o Džastinu Timberlejku i «Zvezdanim ratovima».

XS
SM
MD
LG