Linkovi

Frid: Ne bih polazio od pretpostavke da će biti ruskog veta-Kosovo nije presedan


Vašington podržava nameru specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija da svoj predlog rešenja kosovskog statusa prosledi Ujedinjenim nacijama, i nada se da će pitanje budućnosti Kosova biti rešeno pred Savetom bezbednosti, poručili su pomoćnik američkog državnog sekretara, Danijel Frid i zamenica pomoćnika državnog sekretara Rozmari Di Karlo, na brifingu za novnare u Stejt Departmentu posle posete regionu. Najviše pitanja odnosilo se na mogućnost da Rusija uloži veto na rezoluciju o Kosovu u Savetu bezbednosti UN, a američke diplomate izrazile su nadu da će sa Rusijom nastaviti «konstruktivnu saradnju unutar Kontakt grupe». Den Frid je ujedno kategorično istakao da nezavisnost Kosova ne bi postavila presedan u medjunarodnim odnosima.

Zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara Rozmari Di Karlo, koja je, kao posmatrač, prisustvovala razgovorima u Beču 10. marta, izjavila je da, uprkos činjenici da Beograd i Priština nisu postigli sporazum, treba imati na umu da plan Martija Ahtisarija unapredjuje živote kosovskih Srba i Albanaca, i vodi ka stabilnijem i prosperitetnijem društvu na Kosovu.

Di Karlo: Mislimo da je Ahtisari obavio izuzetno dobar posao, pokazao veliku fleksibilnost, i uložio mnogo napora da zadovolji zahteve dve strane. Plan koji je proizveo sadrži teške kompromise za obe strane, pozivamo Beograd i Prištinu da pronadju zajedničke tačke na osnovu Ahtisarijevog plana, i podržavamo njegovu nameru da svoj plan predstavi u Njujorku.

Pomoćnik državnog sekretara Den Frid, prošle nedelje je posetio Beograd i Prištinu, a tom se prilikom sastao i sa ambasadorima članica Kontakt grupe. Na brojna pitanja o mogućnosti ruskog veta u Savetu bezbednosti, Frid je podsetio da je u svakoj fazi pregovora Rusija izražavala podršku Ahtisariju. Predstavnik Stejt Departmenta nije želeo da kaže da li bi, u slučaju ruskog veta, Vašington mogao da unilateralno prizna kosovsku nezavisnost.

Frid: Ne bih polazio od pretpostavke da će biti ruskog veta. Mi smo do sada saradjivali sa Rusijom, i nameravamo da to nastavimo. Ne mogu da govorim u rusko ime niti znam kako će Rusi glasati, ali mislim da je to pitanje hipotetičko i ne želim da kažem ništa više osim da je naša namera da idemo u Savet bezbednosti, i radimo sa Kontakt grupom, našim partnerima i saveznicima, na rešavanju ovog pitanja.

Na pitanje da li bi, u slučaju da se ne postigne saglasnost u Savetu bezbednosti, status Kosova mogao da bude razmotren na samitu Grupe 8 u junu, Danijel Frid je rekao da je «opasno predvidjati diplomatski kalendar, ali da bi trebalo da se sve reši pred Savetom bezbednosti». On je takodje kategorično odbacio izjave srpskih zvaničnika da bi kosovska nezavisnost postavila opasan presedan u istoriji UN.

Frid: Kosovo nije presedan za bilo koju drugu situaciju. U mnogim delovima sveta postoje problemi izmedju većinskih i manjinskih zajednica, gde postoje separatističke zajednice. Nema nijedne situacije na svetu koja podseća na Kosovo, nema mesta gde su UN upravljale nekom teritorijom gotovo 8 godina, nema slučaja da je NATO bio prisiljen da interveniše da zaustavi proces etničkog čišćenja. Presedan jednostavno ne postoji, i to ćemo ponoviti koliko god puta da je potrebno, da Kosovo nije presedan ni za jedno područje bilo da je u pitanju Abhazija, Južna Osetija, Čečenija, Korzika ili Teksas.

Danijel Frid je istakao da je u razgovorima u Beogradu njegova osnovna poruka bila da SAD i medjunarodna zajednica žele da vide Srbiju «kao deo evropske i transatlantske porodice, bez obzira na ishod statusa Kosova.» Prilikom posete Kosovu, pomoćnik američkog državnog sekretara stekao je utisak da Albanci i Srbi, uprkos medjusobnom nepoverenju, žele da žive zajedno, a da su kosovski Srbi rešeni da ostanu na Kosovu i posle odluke o statusu. Frid je izjavio da srpski narod želi da živi u miru i bezbednosti, i da nije čuo pretnje masovnim iseljavanjem ili nasiljem. Američki diplomata je preneo da su predstavnici Srba na Kosovu izrazili želju za medjunarodnim prisustvom posle rešenja statusa, i iskazali podršku snagama KFOR-a, ali dodaje da se nije sastao sa predstavnicima «tvrdje struje» kosovskih Srba. Danijel Frid je konstatovao da bi ekstremisti na obe strane mogli da izazovu provokacije budućih meseci, i dodaje da su NATO snage na Kosovu pripremljene da reaguju i »spreče ili minimalizuju probleme».

XS
SM
MD
LG