Linkovi

Pre četiri godine u dvorištu Vlade Srbije ubijen premijer Zoran Đinđić


Pre tačno četiri godine, u atentatu ispred sedišta Vlade Srbije ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Djindjić. Članovi porodice Djindjić i funkcioneri DS položili su cveće na Djindjićev grob. U aleji zaslužnih gradjana na Novom groblju cveće su na njegov grob položili i sin Luka i supruga Ružica Djindjić, kao i sestra ubijenog lidera DS-a i predsednika vlade Gordana Filipović. Poštu su odali i predsednik Srbije i aktuelni predsednik DS-a Boris Tadić i funkcioneri te partije Bojn Pajtić, Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Nenad Bogdanović. Na premijerov grob cveće je položio i princ Aleksandar Karadjordjević. Veliki broj gradjana čekao je u redu da oda poštu Djindjiću.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica i članovi Vlade, položili su venac na mestu ubistva premijera Djindjića. Koštunica je venac položio u pratnji članova vlade iz Demokratske stranke Srbije, Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije. Polaganju venca prisustvovali su ministri Milan Parivodić, Predrag Bubalo, Slobodan Lalović, Slobodan Vuksanović, Vojislav Vukčević, Milan Radulović, Velimir Ilić, Bojan Dimitrijević, Dragan Kojadinović i sekretar Koštuničinog kabineta Dejan Mihajlov.

Djindjić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast DOS-a. Vlada na čijem je čelu bio izabrana je 25. januara 2001. godine. Za vreme njegova mandata otpočeo je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi. Prema oceni zapadnih diplomata, Djindjić je doprineo izgradnji dobrih odnosa sa svim zapadnim zemljama, posebno sa SAD, nakon perioda višegodišnje nestabilnosti. Djindjićeva vlada se snažno zalagala za saradnju sa Haškim tribunalom, i za vreme te vlade uhapšeno je nekoliko haških optuženika, medju kojima je i bivši predsednik SRJ Slobodan Milsosević.

Djindjić je u jednom od poslednjih intervjua pred ubistvo, a nakon neuspelog atentata 24. februara 2003. godine, izjavio da sa "crvenim beretkama" nije sklopljen dogovor da 5. oktobra 2000. pomognu u zbacivanju bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića a u zamenu dobiju "neko pravo iznad zakona".

"Nisu zaštićeni. Stvari su se posle izjave Ljubiše Buhe drastično promenile i celo odeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala radi intenzivno na tome. Stvar ima apsolutni prioritet i brzo ćemo saopštiti javnosti šta se dogadja. Pojavljuju se već neki obrisi razrešenja i to je ogromna šansa da se konačno i poslednje tvrdo jezgro kriminala razbije", naglasio je Djindjić.

Nekoliko sati nakon ubistva Djindjića, na predlog republičke vlade, vršilac dužnosti predsednika Srbije i predsednica Skupštine Srbije Nataša Mićić proglasila je vanredno stanje u Republici i donela naredbu o posebnim merama koje se primenjuju za vreme vanrednog stanja. Vanredno stanje je trajalo do 22. aprila kada je ukinuto na predlog Vlade.

Djindjić je sahranjen 15. marta u Aleji velikana, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. U pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo je više stotina hiljada gradjana.

U policijskoj akciji "Sablja" uhapšen je (25. marta) atentator na premijera, bivši pomoćnik komandanta JSO Zvezdan Jovanović, njegovi pomagači i još nekoliko pripadnika JSO, kao i većina pripadnika zemunskog i drugih klanova u zemlji i rasvetljena neka nerazjašnjena ubistva iz proteklih godina. Optužnica protiv 44 osobe koje se terete za učešće u ubistvu premijera Djindjića podignuta je 21. avgusta 2003, a prvi na listi okrivljenih Milorad Ulemek-Legija predao se srpskim vlastima 2. maja 2004. godine, posle 14 meseci skrivanja.

Sudjenje optuženima za ubistvo premijera Djindjića počelo je 22. decembra 2003. godine u Okružnom sudu u Beogradu - Odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala i ono je u toku. Predsedavajući sudskog veća Marko Kljajević prošle jeseni je podneo zahtev za razrešenje, posle čega je sudjenje preuzela sudija Nata Mesarović. Pripadnik zemunskog klana Dejan Milenković Bagzi, optužen za učešće u ubistvu Djindjića, posle višemesečnog skrivanja uhapšen je u Grčkoj, sredinom jula 2004, a sedam meseci kasnije izručen je vlastima Srbije i Crne Gore. U procesu optuženima za ubistvo srpskog premijera Milenković je svedok saradnik.

XS
SM
MD
LG