Linkovi

Zebari: Preuranjeno povlačenje iz Iraka imalo bi katastrofalne posledice i po SAD


Senat je prošle nedelje pokušao, ali nije uspeo da obezbedi podršku Republikanaca za otvaranje rasprave o rezoluciji kojom bi se zatražilo povlačenje američkih snaga iz Iraka u određenom roku.

Republikanski senator, Lindzi Grejem, nazvao je nastojanja demokrata ”opasnim političkim teatrom“ i dodao, govoreći u programu TV mreže CNN, da veruje da se inicijativama demokrata potkopava rad komandanta američkih snaga u Iraku, generala Dejvida Petreusa.

Moramo ojačati mladu iračku demokratiju na svim poljima i moramo prestati da govorimo o povlačenju, dok stvari ne budu na svom mestu. Naši nacionalni bezbednosni interesi biće određeni time šta ostavljamo za sobom. Neuspela država u Iraku je noćna mora za Ameriku i moramo pružiti generalu Petreusu šansu da ostvari napredak. Te rezolucije koje predlažu Demokrate ne pomažu.“

U istoj emisiji CNN-a, senator iz Delavera, demokrata Džozef Bajden, doveo je u pitanje najnoviji zahtev predsednika Buša Kongresu za slanje još nekoliko hiljada američkih vojnika u Iraku, pored 21 i po hiljade vojnika, koje je kao pojačanje najavio u januaru.

Suština je u tome da se broj ratnih trupa ne može povećavati bez planova za period kad se uspostavi red i mir, ako se uopšte uspostavi red i mir. Predsednik je sada već premašio Petreusovu procenu da ćemo u Iraku imati 17 i po hilajda vojnika. Sada se govori o tome da nam je u Iraku potrebno 30 hiljada vojnika. Sada govore da ćemo tamo biti još godinu. Šta je zapravo plan? Šta se dešava? Šta pokušavate da postignete?“

Irački ministar inostranih poslova Hojšar Zebari je takodje odbacio apele za brzopleto povlačenje američkih trupa iz Iraka. On je za CNN izjavio kako veruje da iračke trupe nisu u stanju da deluju samostalno kako bi održale bezbednost u mnogim delovima zemlje.

Problem je u Bagdadu i nekim drugim centralnim pokrajinama. Ipak, prisustvo američkih trupa je preko potrebno. Mislim da bi svaka odluka da se preuranjeno ili prebrzo povuku te snage imala katastrofalne posledice po sve - i po Sjedinjene Države i po stabilnosti i bezbednost čitavog regiona, što je od vitalne važnosti“.

Zebari je dodao da su koalicione trupe u Iraku rasporedjene u okviru mandata Ujedinjenih nacija i uz saglasnost njegove vlade.

XS
SM
MD
LG