Linkovi

Crnogrski fri-šopovi mesta gde se prodaju švercovane cigarete


U slobodnim carinskim prodavnicama, popularnim fri-šopovima, tokom 2006. godine prodato je oko 700 tona cigareta i cigarilosa, saopšteno je iz crnogorske Uprave carina. Crnogrski fri-šopovi u izvještajima Evropske komisije označeni su kao mjesta gdje se prodaju švercovane cigarete.

Prema podacima Uprave carina o prometu u fri-šopovima, turisti za godinu na graničnim prelazima kupe cigareta na nivou polugodišnje potrošnje na domaćem tržištu. Procjenjuje se da pušači na unutrašnjem tržištu potroše za godiu između 1,35 hiljada i 1,5 hiljada tona.

Najviše cigareta je prodato u fri-šopovima prema Bosni i Hercegovini.

Odobrenje za rad u Crnoj Gori trenutno ima 28 fri-šopova koji se nalaze na drumskim graničnim prelazima, barskoj luci i dva aerodroma.

Cigarete u fri-šopovima su značajno jeftinije jer se na njih državi ne plaćaju dažbine, ali nisu po pravilu ni predviđene za prodaju na unutrašnjem tržištu.

Pažnju javnosti fri-šopovi su privukli, jer su Ministarstvo finansija i Carina u novoj akciji suzbijanja sivog tržišta krenuli u rigoroznije kontrole njihovog poslovanja.

Iz Uprave carina tvrde da su, u dužem vremenskom periodu, planski i sistematski preduzimali odgovarajuće mjere i radnje, naročito na području državne granice prema Albaniji i BiH, kako bi se presjekli eventualni pravci unošenja cigareta iz fri-šopova u carinsko područje Crne Gore.

Tokom 2006. carinici su zaplijenili oko 4.690 hiljada boksova raznih vrsta cigareta, a Službenici sektora za državnu granicu preko 34 hiljade boksova cigareta ili 6,8 tona.

Iz Carine navode da su tokom ove godine zajedničkim akcijama sa policijom zaplijenili preko osam hiljada boksova cigareta.


XS
SM
MD
LG