Linkovi

Danas vam predstavljamo  film "The Namesake" ili "Imenjak"


Priča o američkim imigrantima ima južno-azijski prizvuk u novom filmu, koji je u stvari adaptacija best selera Džumpe Lahiri o dve generacije bengalske porodice, koje žive u SAD. Predstavljamo vam film "The Namesake" odnosno "Imenjak".

Gogolj Ganguli je možda rođen u Americi, ali njegova priča počinje u Kalkuti, gde su se nekoliko godina pre njegovog rođenja, njegovi roditelji venali, da bi ispunili želju svojih roditelja:

"Neće li on biti tamo?" pita Ašima i njihov brak je zaključen. Ašoke studira mašinstvo u Njujorku, a Ašima daje sve od sebe da se adaptira na novi život u Americi

Njihovo prvo dete je Gogolj, a ime je dobio po čuvenom ruskom piscu čije knjige imaju posebno značenje za Ašokea. Međutim, kako odrasta u zemlji Bobova, Čarlija i Herija, Gogolj konstano doživljava podsećanje da ga gledaju drugačije.

“Ne mislim da je tema filma kultura. To je vrlo univerzalna američka priča, najviše o porodici.“

Kal Pen, američki glumac, čija porodice potiče iz Indije, tumači ulogu Gogolja. Stanovnik Nju Džersija kaže da može da se identifikuje sa nekim od stavova i odnosa lika koji igra:

Postoje neke paralele, kao što je naravo to da sam prva generacija id+ndijske porodice u Americi, ali to za mene zaista nije ono o čemu se radi u filmu. Ako neko ima problem sa identitetom u filmu, onda je to Ašima. Ona je ta koja treba da se prilagodi i uklopi u američko društvo. Gogolj je sdruge strane rođen i vaspitavan u Americi. On govori dva jezika, to mu ne predstavlja teškoću i uglčavnom su drugi ljudi ti koji imaju problem sa njegovim identitetom.

“Čak i kada ga njegova devojka Maksin upita 'Zar tvoji roditelji ne žele da se oženiš finom Indijkom' Golgolj kaže 'Ne znam, ne zanima me šta oni žele, ja želim nešto drugo'.”

Džasinda Beret igra Gogoljevu devojku, plavušu iz Njujorka sa dubokim porodičnim korenima u Americi. Glumica rođena u Australiji kaže da se kulturni konflikt u priči odnosi i na nju:

“Pošto sam i sama imigrant, potpuno razumem kroz šta prolazi glavni lik u filmu Gogolj. Doduše igram potpuno različitu ulogu. Devojku iz Njujorka, koja živi u sitoj kući u kojoj je odrasla, koja je vrlo imućna i lako se uklapa u svoje mesto u svetu i nije uhvaćena između dva različtra načina života. Znači, lik koji igram potpuno je drugačiji od mene. Više mi nekako odgovara Gogoljeva perspektiva.”

Rediteljka Mira Nair, koja je rođena u Indiji, diplomirala na Harvardu i trenutno živi na relaciji Njujork – Uganda, odakle joj je suprug – kaže da ju je projekat "Imenjak" privukao kada je pročitala knjigu i prepoznala iskustva koja su zajednička za sve imigrante svih generacija.

“Mislim da je ono što dolazak u Ameriku čini lakšim činjenica da je Amerika ogromno prostranstvo u kojem se nalaze drugi slični tebi, koji su takođe došli sa drugih mesta. Međutim, u isto vreme, postoji ta želja da se bude 'Amerikanac'. Ono što je zanimljivo o porodici Ganguli u ovoj priči jeste da su roditelji umnogome između dva sveta, a Gogolj gori od želje da bude Amerikanac, a ne Amerikanac poreklom iz Indije.”

U filmu "Imenjak" igraju i dve velike zvezde Bolivuda: Irfan Kan i Tabu, kao Gogoljevi roditelji Ašoke i Ašima. Zuleika Robinson, koja je rođena u Londonu igra mladu Bengalku koja se udaje za Gogolja, a u filmu se vide kolacije poput prepunih ulica Njujorka i Kalkute, ali i zadivljujući pogled na Tadž Mahal u Agri.

XS
SM
MD
LG