Linkovi

U fokusu konferencije interakcija američkih i iranskih predstavnika


Predstavnici Iraka, njegovih suseda, pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i arapskih i muslimanskih zemalja sastaju se sutra u Bagdadu u pokušaju da postignu regionalni konsenzus kojim bi se okončalo nasilje u Iraku. Analitičari smatraju da je ta samo konferencija prvi korak i ne očekuju značajniji uspeh.

Mada će razgovori biti o Iraku, u fokusu multilateralne konferencije će biti interakcija izmedju američkih i iranskih predstavnika. Američko-iranski odnosi praktično ne postoje od 1979. mada su dve zemlje saradjivale na konferenciji o Avganistanu održanoj u Bonu 2001. Neprijateljstvo izmedju Teherana i Vašingtona u poslednje vreme se produbljuje, pošto je administracija predsednika Buša optužila Iran da naoružava pobunjenike u Iraku, dok Iran i dalje odbacuje zahteve medjunarodne zajednice da prekine program obogaćivanja uranijuma. Većina političara smatra da je došlo do promene u američkoj politici i, kako ukazuje predsednik Buš, SAD će direktno razgovarati sa Iranom i Sirijom o iračkom pitanju.

“ Razgovori će biti test da li su Iran i Sirija stvarno zainteresovani da budu konstruktivni akteri u Iraku. Biće to test i za medjunarodnu zajednicu da izrazi svoju podršku mladoj iračkoj demokratiji i da podrži Irak koji bi živeo u miru sa svojim susedima. Diplomatija će imati važnu ulogu u obezbedjenju budućnosti te zemlje. ”

Direktor privatne obaveštajne agencije Stratfor, Džordž Fridmen, rekao je da SAD nisu imale drugi izbor do da stupe u razgovore sa Iranom jer su Vašington i Teheran u pat poziciji u Iraku.

“ Ni jedna strana ne može da dobije šta želi. SAD neće dobiti proameričku vladu u Bagdadu, a ni Iran proiransku. Svaka strana može da blokra ambicije druge i stoga se sada nastoji na tome da se pronadje rešenje prihvatljivo obema stranama. ”

Bivši glavni obaveštajni analitičar za Irak u Stejt departmentu, Vejn Vajt, nije optimističan da će se mnogo postići na konferenciji. Odražavajući nedavne nalaze Američke nacionalne obaveštajne agencije, on kaže da je u osnovi problema nasilje u Iraku, a ne Iran.

“ Pošto je 95% problema sam Irak, a iračka vlada veoma je nisigurna, ne očekujem značajniji uspeh na toj konferenciji. ”

Direktor Bliskoistočnih studija na univerzitetu Sirakjuz, Merzad Borudžerdi, smatra da će Vašington morati da prevazidje neporeverenje koje Iran i Sirija gaje prema SAD i da učini neke ustupke Teheranu i Damasku da bi se postigli značajniji rezultati na konferenciji u Bagdadu. To je medjutim malo verovatno. Analitičari takodje ukazuju da će interakcija izmedju Irana i Saudijske Arabije biti od presudne važnosti na konferenciji. Saudijska Arabija, arapska zemlja čiju populaciju čine suniti, odavno je rival Irana, čije stanovništvo čine uglavnom šiiti. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je posetio Rijad nedelju dana pre bagdadske konferencije radi razgovora sa kraljem Abdulahom koga je upozorio da se ne protivi iranskim nastojanjima da proširi svoj utiacaj u Iraku i regionu, kaže Borudžerdi.

“Sasvim mi je jasno da SAD pokušavaju da nagovore Saudijce da stanu na njihovu stranu i da se stvori neka vrsta sunitskog bloka protiv šiitskog uticaja iz Irana. Pošto su to i Iranci shvatili, pokušavaju da stave do znanja Sudijcima da će države koje se udruže protiv Irana morati da plate visoku cenu.”

XS
SM
MD
LG