Linkovi

Bomba eksplodirala u vozilu uticajnog pristalice avganistanske vlade


Bomba sa daljinskim upravljačem je eksplodirala u vozilu uticajnog pristalice avganistanske vlade, plemenskog starešine mule Nagiba, koji je ranjen zajedno sa nekolicinom svojih rođaka i telohranitelja, dok su najmanje dve osobe poginule. Eksplozija se dogodila prilikom prelaska vozila preko jednog mosta u pokrajini Kandahar. Nagib je inače bio jedan od komandanata snaga koje su se borile protiv sovjetske okupacije, tokom 1980-ih. Na drugoj strani, vlasti u severno Avganistanu su saopštile da je policija uhapsila najmanje pet osoba za koje se sumnja da su povezane sa jučerašnjim ubistvom jednog nemačkog humanitarnog radnika, u pokrajini Sari Pul. Napadači su opljačkali tri Avganistanca koji su putovali zajedno sa Nemcem i pobegli.

Nuri al-Maliki konferencija u Bagdadu pokazuje da se situacija poboljšava

Irački premijer Nuri al-Maliki je rekao novinarima da sutrašnja konferencija u Bagdadu pokazuje da se situacija u Iraku poboljšava i da je politički proces u zemlji jak i stabilan. Maliki je to rekao u jednoj električnoj centrali, koju je obišao tokom neuobičajene šetnje prestoničkim ulicama. Na sutrašnjoj konferenciji će se okupiti predstavnici iračkih suseda i pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Za to vreme, američka vojska je saopštila da su koaliione snage u današnjoj akciji ubile jednog teroristu i zarobile 16 sumnjivih osoba. Među zarobljenima je osoba navodno povezana sa Al kaidom, za koju se veruje da je odgovorna za otmice, ubijanje i samoubilačke akcije na području Ramadija i Mosula.

Iran i Rusija nisu uspeli da reše finansijski spor

Jedan ruski zvaničnik je izjavio da Iran i Rusija nisu uspeli da reše finansijski spor koji bi mogao da dovede do daljeg odlaganja izgradnje iranske nuklearne elektrane u Bušeru. Trodnevni razgovori u Moskvi su se završili bez razrešenja ruske tvrdnje da Iran kasni sa isplatama. Iranski zvaničnici tvrde da to nije tačno i traže da Rusija isporuči nuklearno gorivo za elektranu ovog meseca, kao što je bilo dogovoreno. Zamenik šefa iranske Nuklearne agencije je rekaona ruskoj televiziji da je Iran bio spreman da ponudi Rusiji više novca da bi obezbedio otvaranje elektrane u septembru.

Putin: Rusija će potrošiti 190 milijardi dolara u borbi protiv terorizma

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da će njegova zemlja potrošiti 190 milijardi dolara do 2015, da bi bila u stanju da reaguje na opasnost od mogućih međunarodnih sukoba i terorizma. Na današnjem skupu vojnih zapovednika, Putin je rekao da je prioritet zemlje modernizacija vojne opreme, objasnivši da je jačanje vojske potrebno radi uzvraćanja na terorizam, opasnost od međudržavnih sukoba koja se nastavlja, spremnost pojedinih da rešavaju sporove silom, skalaciju lokalnih sukoba i širenje oružja za masovno uništavanje. Rusija je kritikovala najnoviji izveštaj američkog Državnog sekretarijata o stanju ljudskih prava u svetu kao nešto što je neobjektivno, izaziva konfrontaciju i podržava američke interese. Rusko Ministarstvo inostranih poslova je u pisanom saopštenju optužilo Sjedinjene Države za dvostruke standarde i izvrtanje stvarne situacije, pokušavajući da stvori osnovu za negativne zaključke. Navodi se da je Rusija u više navrata pokušala to da objasni američkim zvaničicima, ali da je Vašington uporno ignorisao objašnjenja. U saopštenju se takođe kritikuje politika Sjedinjenih Država u Iraku i Avganistanu i držanje osumnjičenih terorista u vojnom zatvoru u Zalivu Gvantanamo na Kubi.

Kiparska grčka vlada uklonila betonski zid duž Zelene linije

Kiparska grčka vlada je uklonila betonski zid duž Zelene linije, koji već 32 godine razdvaja grčke i turske stanovnike prestonice Nikozije. Kiparski ministar inostranih poslova Jorgos Lilikas, koji je prisustvovao rušenju zida, izrazio je nadu da će turski vojnici ubrzo da napuste područje duž Ulice Ledra, nekadašnje glavne saobraćajne arterije u Nikoziji i omoguće otvaranje novih prelaza iz jednog u drugi deo grada. Portparol administracije kiparskih Turaka je reko da je potez kiparskih Grka istorijski i pozitivan i takođe izrazio nadu da će uskoro biti otvoreni novi prelazi.

U Sjedinjenim Državama otvoreno 97.000 novih radnih mesta

U Februaru je u Sjedinjenim Državama otvoreno 97.000 novih radnih mesta, što je manje nego u proteklom mesecu. Stopa nezaposlenosti je ipak, prema podacima Sekretarijata za rad, pala na 4.5 odsto. Analitičari veruju da povećanje zaposlenosti usporava slaba industrijska proizvodnja i slabiji promet nekretnina, koji direktno utiče na broj zaposlenih u građevinarstvu. Istovremeno je objavljen i izveštaj sekretarijata za trgovinu u kojem se navodi da je spoljnotrgovinski deficit niži skoro 4 odsto i iznosi manje od 59 milijardi dolara. No i pored toga, politički osetljivi, spoljnotrgovinski deficit u razmeni sa Kinom, uvećao se na 21 milijardu dolara.

XS
SM
MD
LG