Linkovi

Šturanović u Briselu razgovarao sa Havijerom Solanom


Premijer Crne Gore, Željko Šturanović je, susretom sa visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom počeo svoju dvodnevu posjetu Briselu, prvu na ovoj funkciji. Od g. Solane je ovom prilikom čuo riječi podrške i očekivanja da će crnogorsko rukovodstvo uspješno privesti kraju proces pregovora sa Briselom, kao i da će, radeći na razvoju svoje države, dati aktivan doprinos stabilnosti balkanskog regiona.

Za briselske zvaničnike - novo lice na funkciji crnogorskog premijera, g. Željko Šturanović. nije bez razloga, odabrao susret sa visokim predstavnikom EU, Solanom, kao prvi u nizu sastanaka koje namjerava obaviti tokom dva dana zvanične posjete evropskim institucijama. Predstavio je ovom prilikom stav nove vlade u Podgorici i opredjeljenje da se bez zastoja napreduje u integracijama sa evropskim institucijama.

"Sva pitanja koja su bila otvorena tokom pregovora su praktično završena početkom decembra 2006. godine i sada očekujemo formalni čin, prvo parafiranje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a zatim potpisivanje i njegovu ratifikaciju u Evropskom i parlamentu Crne Gore", kazao je Šturanović.

Visoki predstavnik EU, naglašava kako ne vidi razloga da se predugo čeka sa zaključenjem prve faze ugovornih odnosa CG i EU- značajnih zapreka nema takvom ritmu procesa. Sa druge strane, on naglašava kako se i od CG očekuje konstruktivan doprinos u vremenu ozbiljnih odluka, poput završnice kosovskog procesa.

"O tome smo razgovarali i rekao sam svim liderima u regionu da je regionalna stabilnost veoma važna, kao što će ova, 2007. godina da bude veoma važna. Svi imaju obavezu da saradjuju, jer će stabilnost regiona da olakša evropske perspektive svih država zapadnobalkanskog područja".

Solana je naglasio da nije čuo ni za kakve probleme između Srbije i Crne Gore i da je taj konstruktivan odnos "dobra vijest za obje države i za čitav region".

"Sve informacije koje dobijam govore o tome da je odnos Srbije i Crne Gore konstruktivan", kazao je Solana.

Crnogorskog premijera u četvrtak očekuju susreti sa potpredsjednikom Evropske komisije i komesarom za pravdu, Frankom Fratinijem, kao i sa komesarom za proširenje, Olijem Renom, a teme su nezaobilazne - vizne olakšice i integracijske perspektive crnogvorske države.

XS
SM
MD
LG