Linkovi

Gejts: Strani stručnjaci potrebni za očuvanje konkurentnosti SAD


Predsednik softverskog giganta “Majkrosoft”, Bil Gejts, pozvao je američku vladu da privuče veći broj stranih stručnjaka kako bi očuvala konkurentnost Amerike u globalnoj ekonomiji. Gejts je to rekao na jučerašnjem pretresu u jednom od odbora Senata, odakle izveštava novinarka Glas Amerike, Debora Tejt.

Bil Gejts je izrazio zabrinutost u pogledu američkog imigracionog sistema rekavši da ograničenja broja visoko stručnih stranih radnika, birokratski zastoji i detaljne bezbednosne provere posle terorističkih napada 2001. sprečavaju talentovane stručnjake da traže zaposlenje u SAD. Svedočeći pred senatskim odborom za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije, Gejts je upozorio da SAD rizikuju da izgube prednost u konkurenciji sa drugim zemljama ukoliko Kongres ne bude sproveo reformu imigracionog sistema.

“Koristi od našeg sistema imale su zemlje poput Kanade i Australije, pošto on obeshrabruje visokokvalifikovane strane radnike, kako restrikcijama, tako i dugim čekanjima i samim izgledom tog procesa i bezbednosnih provera.”

Kongres bi narednih nedelja trebalo da razmotri reformu imigracionog zakona, uključujući nastojanja da privuče veći broj stručnih stranih radnika i da pojednostavi proces za dobijanje viza. Gejts je apelovao da se pojednostave bezbednosne provere i da se stručnim stranim radnicima olakša process za sticanje dozvole stalnog boravka kako bi se zadržali talenti, naročito u informativnoj tehnologiji.

“Mogu da vam garantujem da će informativna industrija ostati u SAD do mere u kojoj inteligentni ljudi budu ovde i stoga mislim da je važno da što više povećamo broj visoko stručnih stranih radnika.”

Gejts je takodje pozvao zakonodavce da pronadju načine da zadrže strane studente u SAD, rekavši da bi, ako Amerika želi da investira u njihovo obrazovanje, trebalo da ima i koristi od tih investicija tako što će im omogućiti da ostanu da rade ovde. On je takodje apelovao za povećana ulaganja u istraživanje i razvoj, rekavši da federalna vlada ne drži korak sa javnim ulaganjima u drugim zemljama, uključujući članice EU I Kinu. Gejts je predložio da se federalne investicije u sektoru istraživanja povećaju za 10 odsto tokom narednih sedam godina, a založio se i za bolje obrazovanje nastavnika, pooštravanje standarda u matematici i prirodnim naukama i udvostručavanje broja diplomaca u prirodnim naukama, tehnologiji i matematici do 2015.

XS
SM
MD
LG