Linkovi

Ustavni odbor privodi kraju pisanje prvog ustava nezavisne Crne Gore


Ustavni odbor koji u crnogorskom parlamentu privodi kraju pisanje prvog ustava nezavisne Crne Gore, suočio se sa dilemom u kojoj nema kompromisa-kako imenovati služeni jezik u Crnoj Gori.

I dok većina prosrpskih opozicionih stranaka nema dilemu o tome treba li zadržati postojeće ustavno rješenje i srpski jezik ponovo imenovati kao službeni, stvari stoje drugačije u vladajućim strankama koje se zalažu za ozvaničenje crnogorskog jezika.

Nakon što je nedavno buru reakcija izazvao lider Srpske liste Andria Mandić koji je rekao da kao službene, treba imenovati i srpski i crnogorski jezik, na slično reagovanje naišla je jučerašnja izjava lidera Pokreta za promjene Nebojše Medojevića. Zalažući se za stabilizaciju političkih prilika i nastavak evropskog puta Crne Gore, Medojević je kao kompromis predložio isto što i Mandić.

Ustavnim ozvaničenjem oba jezika, rekao je on, ‘’uvažili bi se opravdani zahtjevi političke, stručne i laičke javnosti da se jezik nazove imenom države, odnosno crnogorskim, ali bi se poštovala i većinska volja građana koji su se na popisu izjasnili da govore srpskim jezikom’’,

I dok Narodna stranka optužuje Pokret za promjene da „igra dvostruku igru” i pokušava da poništi istorijsko biće Crne Gore, Srpsko narodno vijeće Crne Gore tvrdi da se njihov lider pridružio onima koji namjeravaju da "izvrše asimilicaiju i etnocid Srba u Crnoj Gori".

Za to vrijeme, funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković tvrdi da Pokret za promjene treba da odluči da li će podržati koncept građanske države, prijedlog Srpske liste ili će se ponovo povući kada se rješavaju važna državna pitanja kao pred referendum.

Vukotić je PZP podsjetio da on njih zavisi obezbjeđivanje dvotrećinske većine za usvajanje ustava u Skupštini.

XS
SM
MD
LG