Linkovi

«Kizmet» omogućava hiljadama svojih korisnika da pronađu ljubav


Internet sajtovi kao što su My Space, Facebook i You tube svojim korisnicima služe kao virtuelni kulturni centri, koji im pomažu da se upoznaju i komuniciraju. Najnoviji sajt – Kizmeet, čiji naziv potiče od reči «kizmet», odnosno «sudbina», omogućava hiljadama svojih korisnika da pronadju ljubav, tako što će ponovo uspostaviti kontakt sa nekim ko im se svideo na prvi pogled.

Kizmeet.com je do sada jedini veb sajt koji svojim korisnicimaomogućuje da pronadju osobu koja je privukla njihovu pažnju, iako su je možda samo videli u prolazu. Korisnici objavljuju svoje poruke, odnosno svojevrsne lične oglase, koji se na sajtu organizuju po kategorijama kao što su barovi, klubovi, restorani, teretane, kafići ili prodavnice, čime se povećavaju šanse da će uspostaviti kontakt sa osobom za koju su zainteresovani. Kizmeet je osnovan u Los Andjelesu u oktobru prošle godine, a sada ga mogu koristiti stanovnici 12 najvećih američkih gradova kao i Toronta u Kanadi. Ko-osnivač sajta, Mark Džafi, kaže da Kizmeet ne koristi testove i profile kompatibilnosti korisnika, već se zasniva na činjenici da ste nekoga već videli u stvarnom svetu, i da ga smatrate privlačnim.

«Kizmeet je destinacija na Internetu koja ljudima pomaže da nastave konkakt koji su uspostavili, vizuelno ili verbalno. Na primer, osoba koju ste videli u kafiću, prodavnici, baru ili teretani privukla je vašu pažnju, ili ste razgovarali ali ne znate njeno ime i broj telefona, Kizmeet je zabavan i lak način da probate da uspostavite vezu», kaže Džafi.

«Sve se to zasniva na pretpostavci da je i druga osoba podjednako zainteresovana za vas. Rebeka, iz Los Andjelesa je jedna od brojnih korisnika koji su imali uspeha sa ovim sajtom. Ona redovno proverava oglase na Kizmeetu, a jedna poruka, od mladića koga je upoznala na jednoj žurki, bila je namenjena baš njoj.»

«Oboje smo imali osećaj da bi nešto moglo da se desi izmedju nas... Sutradan je on objavio poruku na Kizmeet-u, koju je videlo dvoje mojih prijatelja, i znala sam da se oglas odnosi na mene jer je pomenuo neke detalje iz našeg razgovora. Te nedelje smo razmenili nekoliko mejlova, i onda izašli zajedno na otvaranje jedne galerije. Za sada se sve dobro odvija, videćemo kako ide dalje...» priča svoje iskustvo Rebeka.

Psiholog i predavač na Kalifornijskom univerzitetu u Los Andjelesu, Elison Mišel, je specijalista za rad sa parovima. Ona kaže da je teško proceniti koliko se uspešnih ljubavnih spojeva dešava zahvaljujući Internetu, ali smatra da je sve raspostranjenija upotreba sajtova za upoznavanje – pozitivna pojava, budući da 75% odraslih Amerikanaca koristi Internet. Elison ističe da je to sjajno mesto da proširite krug prijatelja i upoznate srodnu dušu, jer ljudi danas ne koriste Internet samo za rad i kupovinu, već su tu preselili i deo svog društvenog života.

Ona, medjutim, insistira da korisnici budu oprezni.

«Kao psihologa, ono što me prvo zabrinjava je kada klijenti dodju da me vide potpuno uzbudjeni i oduševljeni nekim koga su upoznali preko Interneta i jedva čekaju da pohrle u tu vezu. Uvek im kažem da uspore, da veruju svojim instinktima i ne razvijaju poznanstvo brže nego što su spremni», kaže Elison Mišel.

Mišel takodje poručuje korisnicima Interneta da nikako ne koriste svoje prezime ili druge lične podatke u e-mail adresama kojima se služe na sajtovima za upoznavanje. Ako odluče da se sastanu sa nekim koga su upoznali preko Interneta, kaže Elison Mišel, neophodno je da izaberu javno mesto, i nekom od svojih prijatelja kažu gde idu, sa kim, i kada će se vratiti kući, kako bi prijatelj mogao da ih nazove posle sastanka i proveri kako su. Uz te mere predostrožnosti, mnogi mogu da se nadaju da će zaista, na sajtovima poput Kizmeet-a sresti «onog» ili «onu pravu».


XS
SM
MD
LG