Linkovi

Nikotin stvara zavisnost koliko i kokain, heroin i druge vrste droga


Naučnici već godinama veruju da nikotin stvara zavisnost kao i najzloglasnije vrste droge ali nisu bili u stanju da utvrde zašto. Prema otkrićima Američkog instituta za borbu protiv zavisnosti, u mozgu pušača se dešavaju hemijske promene slične onima koje u mozgu zamorčića izazivaju kokain, heroin i druge vrste droga.

Naučnik Roj Vajz u njegove kolege došli su do tog otkrića zahvaljujući istraživanjima na mozgu osoba koje su za života taj organ zaveštale nauci, a čija celokupna zdravstvena istorija je takodje stavljena na raspolaganje naučnicima. Naučnici su bili u stanju da uporede moždano tkivo pušača i zavisnih zamorčića, kaže Roj Vajz:

“Svaka ćelija mozga je mašina koji proizvodi peptide koji se mogu nazvati hemijskim kuririma odnosno receptorima koji omogućavaju komunikaciju izmedju ćelija i odražavaju osetljivost mozga na droge.”

Kada su naučnici uporedili tkivo mozga pušača sa moždanim tkivom zamorčića zavisnih od droge utvrdili su u peptidima identične promene koje stvaraju veću osetljivost mozga na droge. Dr. Vajz kaže da je zabrinjavajuće koliko su te promene dugotrajne.

“Radi se i o pušačima koji su se te loše navike odrekli više godina pre smrti tako da smo bili iznenadjeni da se njihov mozak tako dugo nije oporavio od posledica nikotina.“

Dr. Vajz zaključuje da ti podaci pokazuju da zavisnost od pušenja, odnosno nikotina, izaziva strukturalne promene u mozgu koje opstaju dugi niz godina čak i kad se prekine sa pušenjem.

XS
SM
MD
LG