Linkovi

Sve češće se može čuti kako mladi sportisti umiru od srčanih oboljenja


Još češće je to slučaj kod bivših sportista. Ključna stvar u sprečavanju da dođe do tragedije jeste rano otrivanje da kod nekog od njih postoji rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Ljudi od najboljih profesionalnih fudbalera očekuju mnogo akcije, intenzivno nadmetanje i fizički kontakt.

"Na vrhuncu karijere, oni su toliko spremni i dobro utrenirani da sa fiičkog aspekta mogu da izdrže gotovo sve", kaže dr Arči Roberts, koji dobro zna o čemu priča, jer je igrao u NFL-u za Majami Dolfinse i Klivlend Braunse, pre nego je postao hirurg kardiolog.

Sada je predsednik fondacije «Living Heart», čija je misija da upozna ljude sa srčanim oboljenjima i da ih ohrabri da pregledima otkriju problem što ranije. Pored toga fondacija pravi plan kako da se poboljša zdravlje sadašnjih i bivših sportista. Doktor Roberts kaže da je motivisan jer suviše sportista umire prerano.

"Kardiovaskularna oboljenja su najčešći uzročnik smrti u Sjedinjenim Državama, a često postoji taj dugi latentni period tokom koga se rani problemi razvijaju u telu i tek za 10, 20 ili 30 godina postaju opasni po život",

Ugrožena grupa su čak i mladi sportisti. Sedamnaestogodišnji Nik Rotolo umro je iznenada tokom hokejaške utakmice pre tri godine. Od tada, još nekim mladim sportistima srce je prestalo da kuca. Kroz svoju fonsaciju, dr Roberts zajedno sa drugim lekarima u sklopu pilot projekta vrše detaljne preglede sportista srednjoškolaca. U Italiji, svi mladi sportisti moraju da prođu detaljne testove srca pre nego što dobiju dozvolu da se bave sportom. Onima kod kojih postoji rizik od srčanog oboljenja to nije dozvoljeno. Ta procedura smanjila je smrtnost kod mladih italijanskih sportista za gotovo 90 procenata, tvrdi profesor gaetano Tijen iz Centra za sportsku medicinu u Padovi.

"Rezultat je potpuno zadivljujući, dokazano je da ovim pregledom mogu da se spasu životi", kaže dr Tijen.

Velika telesna masa je jedan od faktora rizika za kardiovaskularno oboljenje, a udarci u fudbalu ili drugim kontakt sportovima mogu sa godinama da da daju svoj doprinos. Novitet u zdravstvenoj nezi sportista i bivših sportista predstavlja i uređaj koji se zove Sfigmokor. On poseduje mali senzor koji pruža mnogo više informacija o krvnom pritisku nego uobičajeno opipavanje pulsa. Pored toga on i procenjuje stanje arterija

"Ovim novim tehnikama možemo da otkrijemo rane faze arteroskleroze ili zadebljanja arterija i intervenišemo kako bi sprečili da dođe do ozbiljnihg posledica kasnije", objašnjava dr Roberts.

Više od hiljadu aktivnih i bivših sportista testirani su Sfigmokorom i kako kaže dr Roberts rano dijagnosticiranje je već spasilo mnogo života.

XS
SM
MD
LG