Linkovi

Nezavisni posmatrači analiziraju efekte nastupa beogradskog tima


Nezavisni posmatrači analiziraju efekte nastupa beogradskog tima na pregovorima o statusu Kosova u Beču i smatraju da je taj tim postigao određene rezultate.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da posle ove faze pregovora Beograd nije mnogo unapredio svoj položaj, ali da je bilo pozitivnih rezultata jer je kancelarija Martija Ahtisarija prihvatila da se o državno-javnoj imovini moraju voditi pregovori i da više ne postoji rečenica da sva imovina ostaje Kosovu Loše je što je Beograd uopšte pristao da razgovara o aneksu o međunarodnom prisustvu što nije njegov nego posao Saveta bezbednosti UN, smatra Janjić i dodaje da je druga greška priča o entitetima. Propuštena je prilika da se priča kako će opštine funkcionisati u okviru kosovskog sistema, a ponašanje Beograd tumači se kao neka vrsta ometanja razgovora što otežava posao Rusiji od koje treba očekivati sve jači pritisak na Beograd, smatra Janjić.

Analitičar Nenad Đurđević ističe da će se u trouglu Moskve, Brisela i Vašingtona pregovarati o načinu kako će Ahtisarijev predlog konačnog statusa Kosova biti pretočen u Rezoluciju Saveta bezbednosti koja bi bila usvojena u Ujedinjenim nacijama.

A predstavnici Demokratske stranke i koalicije Demokratske stranke Srbije i nove Srbije Dušan Petrović i Dragan Jočić posle prvih pregovora o formiranju nove vlade izjavili su da je u razgovoru podržan rad državnog pregovaračkog tima i da je konstatovana puna saglasnost da Kosovo ne može da dobije nezavisnost.

XS
SM
MD
LG