Linkovi

Sastanak ministara inostranih poslova jugoistočne Evrope


U Zagrebu je danas održan sastanak ministara spoljnjih poslova procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi a jedna od glavnih tema ovoga skupa bilo je Kosovo.

Skupu se između ostalih obratio ministar spoljnjih poslova Srbije Vuk Drašković koji je upozorio kako od predstojećeg definisanja statusa Kosova zavisi stabilnost cijelog regiona, jer bi, kako kaže, nasilno proglašenje nezavisnog Kosova proizvelo emocionalni šok i osjećaj poniženja naroda u Srbiji. Naglašavajući kako Beograd jedino ne može pristati na pekrajanje spoljnjih granica Srbije Drašković je pružio uvjeravanja kako je njegova zemlja maksimalno spremna za kosovski kompromis kojim neće biti ponižena ni Srbija ni albanska većina na Kosovu, navodeći da je „jedna Srbija, a dva sistema“ kompromisna i evropska formula u interesu svih strana.

Na kraju izlaganja Drašković je upitao političke vođe u Prištini zbog čega traže promjenu međunarodnih granica Srbije kada već dobijaju da nezavisno od volje Beograda upravljaju svojim životima i razvojem Kosova i idu svojim putem ka Evropskoj uniji i međunarodnoj saradnji. Inače, na skupu su obje strane pozvane da kroz dijalog sa posebnim izaslanikom UN-a Marti Ahtisarijem postignu rješenje.

Hrvatski premijer Ivo Sanader je izjavio kako podrška Zagreba Ahtisarijevom planu neće stvoriti napetosti sa Srbijom jer su plan podržale i druge evropske zemlje. Sanader je odbacio i navode da je Hrvatska već odustala od tužbe za genocid protiv Srbije pred Sudom pravde, napominjući kako će nakon konzultacija sa ekspertima hrvatska vlada zauzeti stav po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG