Linkovi

Igranje video igrica nije traćenje vremena - barem za neke profesije


Hirurg Džejms Roser, specijalista za laproskopiju, počeo je da igra video igrice za vreme studija sedamdesetih godina i te zabave se nikada nije odricao. Pošto se godinama pitao da li se ta navika na bilo koji način odražava na njegovu umešnost u operacionoj sali -- odnosno da li zahvaljući tim igricama ima bolju koordinaciju oka i ruke -- odlučio je da to i proveri. Laproskopija je hirurški metod kojim se hirurški istrumenti -- zajedno za minijaturnom kamerom -- kroz male proreze uvuku u organizam pacijenta umesto da se pacijent ”stavlja pod nož“. Pošto nema otvorene rane, hirurg na ekranu prati rad instrumenata kojima upravlja.

”Kad igrate video igrice, ne gledate u ruke nego u ekran, a kod laproskopije primenjujete isti princip.“

Na osnovu ispitivanja 33 hirurga Dr. Roser je došao do interesantnih nalaza.

”Utvrdio sam da su hirurzi koji su u prošlosti barem 3 sata nedeljno igrali video igrice brži i prave manje grešaka u operacionoj sali nego oni koji nikada nisu igrali video igrice. Najbriži i najprecizniji su oni koji i dalje igraju video igrice.”

Dr. Roser ukazuje da bi igranje video igrica moglo da postane sastavni deo obuke specijalista za laproskopiju. Pošto tinejdžeri u SAD provedu 12 do 15 sati nedeljni igrajući video igrice, Dr. Ros poručuje roditeljima čija deca planiraju da postanu hirurzi da ih ne odvajaju od ekrana.

XS
SM
MD
LG