Linkovi

Severna Koreja 2002. priznala da je imala program za obogaćivanje uranijuma


Administracija predsednika Buša je danas ponovila da je Severna Koreja 2002. godine priznala da je imala program za obogaćivanje uranijuma. To priznanje Severne Koreje dovelo je do otkazivanja sporazuma o zamrzavanju nuklearnih aktivnosti Severne Koreje iz 1994. godine, koji je sada prevazidjen multilateralnim sporazumom o razoružanju.

Nastojanja Severne Koreje na obogaćivanju uranijuma će možda ostati samo istorijska fusnota, pošto je Pjongjang na šestostranim razgovorima u Pekingu pristao da obustavi svoj nuklearni program. Medjutim, Bušova administracija je danas potvrdila svoj stav da je taj program postojao i da je Pjongjang to priznao 2002. godine, pošto su ovih dana obelodanjene nesuglasice unutar američke obaveštajne zajednice o obimu severnokorejskog programa obogaćivanja uranijuma. To priznanje Severne Koreje visokom američkom izaslaniku krajem 2002. godine, dovelo je do prekida dogovorenog okvira sa Klintonovom administracijom iz 1994. godine, u skladu sa kojim je Severna Koreja zamrzla svoj nuklearni program u zamenu za pomoć u energiji uključujući dve nuklearne elektrane. To pitanje je ove nedelje ponovo u fokusu pošto je američki obaveštajni stručnjak za Severnu Koreju, Džozef Di Trani, rekao na pretresu u jednom kongresnom odboru da američki obaveštajni funkcioneri nisu potpuno uvereni da je Pjongjang ikada proizveo uranijum koji se može koristiti za proizvodnju nuklearne bombe. Ti komentari i slične izjave pomoćnika državnog sekretara za istočnoazijska pitanja, Kristofera Hila, doveli su do optužbi nekih analitičara da je administracija predsednika Buša možda preuveličala dokaze o tom programu kako bi otkazala sporazum iz Klintonove ere. U razgovoru sa novinarima, portparol Stejt Departmenta, Šon MekKormak, rekao je da, mada obaveštajni funkcioneri možda imaju različite analize, ostaje činjenica da je Pjongjang priznao postojanje svog programa tokom posete američkog izaslanika Džejmsa Kelija, oktobra 2002. godine.

”Reći ću ponovo danas da su oni 2002. godine priznali da imaju taj program. Mogu da se pozovem i na javni dokument, odnosno knjigu pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa. On je rekao da je pakistanski naučnik A.Q. Kan prodao Severnoj Koreji centrifuge. A, podećam vas da se A.Q Kan nije bavio civilnim nuklearnim programima. Te centrifuge nisu bile namenjene proizvodnji korneta za sladoled,“ rekao je Mekormak.

Pakistanski predsednik Mušaraf je u svojim memoarima objavljenim prošle godine naveo da je, sada već rasformirana mreža za krijumčarenje nuklernog materijala pakistanskog naučnika A.Q. Kana, prodala Severnoj Koreji 20 centrifuga za obogaćivanje uranijuma. Većina stručnjaka se slaže da je nuklearna naprava Severne Koreje detonirana prošlog oktobra napravljena od plutonijuma dobijenog iz reaktora Jongbjon, a ne od obogaćenog uranijuma. U skladu sa sporazumom postignutim prošlog meseca na šestostranim razgovorima Severna Koreja bi trebalo da zatvori reaktor u Jongbjonu u zamenu za energetsku pomoć.

XS
SM
MD
LG