Linkovi

Pregovori u Beču: Beograd traži demilitarizaciju a Priština vojsku Kosova


Pregovarački tim Beograda tražio je, na današnjim pregovorima o statusu Kosova u Beču, demilitarizaciju pokrajine, dok se prištinska delegacija zalagala za formiranje vojske.

U Beču su danas završeni pregovori o aneksima predloga specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija koji se odnose na mežunarodno civilno i vojno prisustvo, kao i nove snage bezbednosti na Kosovu i najviše sporenja je bilo okonovih bezbednosnih snaga na Kosovu.

"Za Beograd je neprihvatljiv aneks Ahtisarijevog predloga koji omogućava Kosovu da formira svoje bezbednosne snage. Mi smo u tome videli nukleus buduće kosovske vojske, albanske vojske na Kosovu. Odbili smo ceo taj deo i on je u neskladu sa našim predlogom od prvog dana, u kome mi zahtevamo da Kosovo bude demilitarizovano", rekao je koordinator beogradskog tima Slobodan Samardžić.

Samardžić je rekao da je za Beograd prihvatljivo prisustvo mežunarodnih vojnih snaga na odreženo vreme, nakon čega bi Kosovo bilo demilitarizovano. Koordinator beogradskog tima Leon Kojen dodao je da je, što se tiče pitanja vojnih snaga na Kosovu, očigledna želja prištinskih lidera da što pre počnu stvaranje "buduće vojske Kosova i Metohije". Kojen je rekao da bi formiranje kosovske vojske bilo "težak udarac regionalnoj stabilnosti" i da bi nestabilnost mogla da se proširi na delove Makedonije, Crne Gore, oko Preševa i Bujanovca.

Član prištinskog pregovaračkog tima Ardijan Đini izjavio je da su "na ovom nivou razvoja, kosovske bezbednosne snage osnova za formiranje kosovskog odbrambenog sistema, odnosno vojske. Verujemo da je ovo glavi korak u stvaranju kosovskog odbrambenog i bezbednosnog sistema koji bi bio kompatibilan NATO zemljama", rekao je Đini i dodao da kosovska delegacija i narod Kosova smatraju da je mežunarodno vojno prisustvo "ozbiljan doprinos bezbednosti u regionu, ali i osećaju sigurnosti na Kosovu i susednim zemljama. Mi verujemo da nakon nezavisnosti, narod Kosova može da se pridruži Evropskoj uniji, da skrati put do kada će ući u EU, da poveća kapacitete kosovskih institucija kako bi one bolje primenile tačke iz ovog sporazuma", rekao je Đini.

Ahtisarijevim planom predviženo je da mežunarodno vojno prisustvo u početku nadgleda i ima izvršno ovlašćenje nad novim Snagama bezbednosti Kosova. IMP će zajedno sa Mežunarodnim civilnim predstavnikom pružiti podršku kosovskim institucijama sve dok one ne budu sposobne da preuzmu odgovornost za bezbednost Kosova. Nove Snage bezbednosti Kosova će biti multietničke i imaće najviše 2.500 aktivnih pripadnika i 800 rezervista bez teškog naoružanja. Te snage će u početku biti prvenstveno odgovorne za hitne intervencije, odlaganje eksplozivnih sredstava i civilnu zaštitu, navodi se u predlogu Ahtisarija. Prva runda pregovora u Beču završava se sutra razmatranjem aneksa Ahtisarijevog predloga koji se odnosi na primenu predloga i prelazni period od stupanja na snagu plana. Druga runda pregovora biće održana 10. marta kada će Ahtisarijev plan biti ponovo razmotren. Ahtisari će potom konačnu verziju svog plana poslati na razmatranje Savetu bezbednosti UN koji će doneti odluku o Kosovu.

XS
SM
MD
LG