Linkovi

Najavljeni razgovori o normalizaciji odnosa Vašingtona i Pjongjanga


Visoke američke i severnokorejske diplomate će se sastati iduće nedelje u Njujorku da razmotre početne korake ka normalizaciji odnosa. Uspostavljanje američko-severnokorejske radne grupe je predviđeno takozvanim šestostranim sporazumom o nuklearnom programu Severne Koreje, koji je postignut 13. ovog meseca u Pekingu. Iz Državnog sekretarijata se javio izveštač Glasa Amerike, Dejvid Golast.

Zvaničnici Državnog sekretarijata upozoravaju da se na sastanku u Njujorku ne očekuje nekakav poseban prodor, ali kažu da već i sama činjenica da se on održava, odražava otopljavanje američko-severnokorejskih odnosa posle sporazuma postignutog 13. ovog meseca. Sporazum postignut u Pekingu, u prvoj etapi, predviđa hitnu energetsku pomoć Severnoj Koreji u zamenu za zatvaranje njenog glavnog nuklearnog kompleksa u Jongbjongu. Severna Koreja će na posletku dobiti milione tona nafte ili druge energetske pomoći za nepovratno zatvaranje svog nuklearnog programa, a dobiće i političke povlastice među kojima je normalizacija odnosa sa Vašingtonom. Prvi korak u tom bilateralnom procesu će biti razgovori u Njujorku idućeg ponedeljka i utorka, koje će voditi pomoćnik američkog državnog sekretara za istočnoazijske poslove, Kristofer Hil i zamenik severnokorejskog ministrra inostranih poslova Kim Kje-Kvan, koji su i predstavljali svoje zemlje na šestostranim razgovorima. Portparol Državnog sekretarijata Šon Mekormak saopštio je planove za prvi sastanak radne grupe, koji treba da se održi u roku od 30 dana od sklapanja sporazuma 13. ovog meseca. U razgovoru sa novinarima, Mekormak je naglasio da je to tek preliminarni sastanak.

«To je uistinu tek prvi sastanak i prvi razgovor. Biće reči o nekim organizacionim detaljima i pitanjima dnevnog reda. U tom smislu nemojte da gledate na taj sastanak kao na nešto što će odmah da donese rezultate. Niko neće da izađe i počne da maše papirom sa nekakvim sporazumom. Ali je to čin dobre volje u sprovođenju sporazuma potpisanog u Pekingu i mi se radujemo tim konsultacijama.»

Mekormak je rekao da će pre dolaska u Njujork, severnokorejski izaslanik posetiti San Francisko, gde treba da održi predavanje na jednom univerzitetu i sastane se sa predstavnicima nekih nevladinih organizacija. Boravak severnokorejskih diplomata u Sjedinjenim Državama je obično ograničen na područje Njujorka, gde Pjongjang ima svoju misiju u Ujedinjenim nacijama. Portparol Mekormak nije hteo da govori o američkim saznanjima o stepenu do kojeg se Severna Koreja do ovog trenutka povinovala odredbama nuklearnog sporazuma, uključujući i zatvaranje pogona u Jongbjongu. Ipak, on je zapazio da je uočljivo da je Severna Koreja pozvala direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Muhameda El Baradeja u Pjongjang, na razgovore o načinu na koji će agencija da nadgleda ceo proces, dodavši da će glavni momenti severnokorejskog povinovanja zahtevima biti saopštavani javnosti.

XS
SM
MD
LG