Linkovi

Bušova administracija se i dalje protivi direktnim razgovorima sa Iranom i Sirijom


Bušova administracija kaže da neće biti direktnih razgovora sa predstavnicima Irana i Sirije na dve predstojeće konferencije o Iraku. Iz Bele kuće se javlja dopisnik GA, Pola Vulfson.

Bela kuća je proteklih meseci izložena pritisku da sa Iranom i Sirijom održi bilateralne razgovore o Iraku i drugim pitanjima. Očekuje se da će na konferencijama o Iraku učestvovati zvaničnici iz Vašingtona, Teherana i Damaska. Medjutim, iako će oni sedeti u istoj prostoriji, portparol Bele kuće Toni Snou kaže da ne očekuje direktne razgovore na marginama konferencije.

«Neće biti bilateralnih razgovora izmedju SAD i Irana, niti SAD i Sirije u kontekstu tih susreta. Konferenciju organizuju Iračani i ona se tiče pitanja koja su relevantna za Irak.»

Na brifingu za novinare u Beloj kući, Snou kaže da odluka SAD da prisustvuju dve iračke konferencije ne znači da je došlo do promene u politici administracije predsednika Buša. On je dodao da to nije prvi put da tri zemlje učestvuju zajedno na multilateralnim skupovima.

SAD imaju diplomatske odnose sa Sirijom, iako su ti odnosi zahladneli zbog ocene Vašingtona da se Sirija meša u unutrašnja pitanja Libana, i nespremnosti Damaska da preduzme odlučne korake da zaustavi borce koji preko sirijske granice ulaze u Irak da bi se pridružili iračkim pobunjenicima. Sjedinjene države su 1979. godine prekinule diplomatske odnose sa Iranom, a Bušova administracija je jasno stavila na znanje da bilo kakav napredak u odnosima zavisi isključivo od odluke Teherana da obustavi svoj program obogaćivanja uranijuma. Snou kaže da se ta pozicija nije promenila.

«Važno je da ljudi shvate da je ova administracija ozbiljna u svom stavu o tome šta je preduslov za bilateralne pregovore i diplomatske odnose sa Irancima, a to je da oni ne smaju da rade na izgradnji nuklearnog oružja.»

Snou je podvukao da SAD odavno podržavaju ideju o medjunarodnoj konferenciji koju bi organizovala iračka vlada. Prvi susret izaslanika svetskih i regionalnih sila biće održan u Bagdadu 10. marta. Uslediće sastanak na ministarskom nivou za koji se očekuje da će biti održan u prvoj polovini aprila, u nekoj od zemalja regiona.

XS
SM
MD
LG