Linkovi

Medju pobednicima na dodeli Oskara našao se i Al Gor


On je nagradjen za dokumentarni film o globalnom zagrevanju “Nezgodna istina” (An Inconvenient Truth). Film je zasnovan na Gorovom predavanju o klimatskim promenama koje je držao širom sveta, a premijerno je prikazan prošlog proleća.

Na početku filma vidimo Ala Gora u centru pozornice.

“Ja sam Al Gor a nekada sam bio: “sledeći predsednik Sjedinjenih Država”. (laughter and applause)

Bivši potpredsednik ubro prelazi na stvar: puštajući slajdove glečera koji se ruše, on upozorava da globalno zagrevanje postoji i ozbiljno preti planeti.

“Arktik se ubrzano topi. Ako bi se to desilo, nivo mora na svetu porastao bi za 6 metara. Evo šta bi se desilo na Floridi...Ovako bi izgledala oblast kod Šangaja, gde živi 40 miliona ljudi... Okolina Kalkute ... 60 miliona ljudi. Na Mehnetnu, spomenik na mestu Svetskog trgovinskog centra bio bi pod vodom. Zamislite 100 miliona izbeglica...”

Al Gor je pre više decenija napisao knjigu o globalnom zagrevanju koja je postala bestseler, a kao potpredsednik je pomogao u donošenju protokola iz Kjota koji su SAD potpisale, ali nikada nisu ratifikovale. Film “Nezgodna istina” koristi kompjuterske simulacije, grafikone, tabele, činjenice i predvidjanja, da bi preneo poruku.

«U pitanju je istina o situaciji sa kojom se suočavamo. Populacija planete se učetvorostručila za manje od jednog veka. Naše tehnologije su hiljadu puta moćnije nego nekada. Odjednom možemo da nanesemo štetu jedinom domu koji imamo.»

Film se zalaže za smanjenje emisije ugljen dioksida koje se dovodi u vezu sa velikim olujama, topljenjem snežnog pokrivača i širenjem zaraznih bolesti. Medjutim, Fred Smit ne prihvata tu poruku. On je direktor Instituta za kompetitivno preduzetništvo koji se protivi propisanim ograničenjima emisije ugljen-dioksida. Smit kaže da su Gorova gledišta – «alarmistička».

«To je pokušaj da se «proda» jedna ideja, a ne objektivno naučno objašnjenje situacije. Gor kaže da svet brzo ide ka propasti. «Slušajte me ili će svet u kome živite prestati da postoji.» Da li je ta poruka ubedljiva? Što se mene tiče – nije. Ali svakako izaziva strah u ljudima».

Smitov institut je emitovao televizijski spot dovodeći u pitanje posledice globalnog zagrevanja.

«Videli ste naslove o globalnom zagrevanju. Glečeri se tope. Osudjeni smo na propast. To su, navodno, nalazi nekoliko studija. Ali druge studije su ustanovile upravo suprotno – glečeri na Grenlandu rastu, ne tope se. Led na Antarktiku je sve deblji, a ne tanji. Da li ste videli velike izveštaje o tome? Zašto pokušavaju da nas zastraše?»

Al Gor kaže da film «Nezgodna istina» predstavlja upozorenje na opasnost koja preti čitavoj planeti, i da je lišen politike i ideologije.

«Ovo je moralno pitanje, i u najvišem smislu – duhovno pitanje. Moramo da skinemo maske. Proglašavanje tog pitanja političkim je samo drugi način da se kaže da je ono nevažno. Ovo je najvažniji izazov sa kojim se suočava bilo ko od nas, a sve se to dešava sada, za vreme ove generacije»

Reditelj filma Dejvis Gugenhajm nada se da će «Nezgodna istina» postati katalizator promena.

«Voleo bih da ljudi na kraju filma kažu – «Dosta više kontroverze. Ovo je stvarno. Mi to izazivamo i situacija je urgentna. Ako odmah ne preduzmemo nešto, zauvek ćemo promeniti stvari.»

Gugenhajm kaže da u «Nezgodnoj istini» Al Gor ne traži od nas da glasamo za političku kampanju. On traži od nas da glasamo za planetu.

XS
SM
MD
LG