Linkovi

Pristalice upotrebe alternativne energije u Americi dobile veliku podršku


Maloprodajni gigant Sejfvej otvorio je u Sijetlu, u državi Vašington, svoju prvu pumpu na kojoj se toči i boidizel. Po svemu sudeći, to neće biti prvi objakat te vrste...

Biljno ulje se može koristiti kao pogonsko gorivo za automobil. Vozači, poput Ilejn Ajk, kažu da tako doprinose čistijem vazduhu. Ona kaže da bi svi Amerikanci trebalo da se pridruže naporima za štednju energije i upotrebu novih tehnologija koje ne zagađuju atmosferu.

Novi vetar u leđa tim nastojanjima duva zahvaljujući kompaniji Sejfvej koja je u Sijetlu otvorila dve pumpe na kojima se sipa i biodizel . To su prva dva takva objekta te kompanije kaže da su stanovnici Sijetla dobro prihvatili novi Sejfvejev poduhvat, jer on proističe iz zahteva samih potrošača u Sijetlu.

Sejfvej će ove stanice iskoristiti i za testiranje tržišta. Ukoliko budu dobro radile, samo u okolini biće otvorene još dve pumpe – širom zemlje, možda još nekoliko. Vins kaže da je kvalitet aranžmana i procedura presudan, što po njemu znači – da će pumpe koje nude biodizel biti sve popularnije. Otvaranje biodizel stanice u Sijetlu poklopilo se sa pokušajima zakonodavaca da zakonom omoguće povlastice onima koji proizvode i koriste energiju iz alternativnih izvora.

Neki, međutim, ne čekaju na parlament države Vašington. Najveća fabrika biodizela u Americi biće na leto otvorena u gradu Aberdinu. Poljoprivrednici poput Dejla Reinera gaje kanolu i drugo bilje – od koji se pravi biodizel.

"Biće potrebno mnogio semenki za jedno putovanje do grada, ali mi možemo proizvesti koliko je potrebno”, kaže Rejner.

No nisu baš svi oduševljeni. Vozači su skeptični kada je u pitanju kvalitet goriva, dok poljoprivrednici brinu koliko je ceo aranžman za njih profitabilan. Do kraja godine, svi koji Ameriku snabdevaju gorivom, biće zakonom obavezani da biodizel čini 2 odsto njihovih zaliha. Do kraja 2009. godine, petina ukupne količine dizel goriva na pumpama moraće da bude biodizel.

XS
SM
MD
LG