Linkovi

O’Brajen: Pitanje je kako će se Rusija ponašati u Savjetu bezbjednosti


Jasno je da 95 odsto kosovske populacije želi nezavisnost i mislim da je to jedino održivo rješenje, kaže u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike Džems O’Brajen, jedan od direktora konsultantske kuće Olbrajt Grup i bivši izalanik predsjednika SAD za Balkan. Proces, po njegovim riječima mora biti okončan tako što će se zaštititi srpska kulturna baština i Srbima koji žive na Kosovu omogućiti da žive normalno. U tome je uloga medjunarodne zajednice suštinski važna, jer se mora stvoriti uprava koja će respektovati srpsku kultru i tradiciju, kaže O’Brajen.

“Nezavisnost je jedino održivo rješenje. Pitanje je sada kako će se Rusi ponašati u Savjetu bezbjednosti. Od njih će se tražiti da omoguće svima koji to budu željeli da priznaju nezavisnost Kosova i Rusi će morati da se izjasne o tome. Oni nemaju direktnog interesa na Kosovu, ali brinu o tamošnjoj pravoslavnoj zajednici i žele da se - u svakom slučaju - rešenjem kosovskog statusa toj zajednici omogući da živi dobro. Ja sam saglasan sa tim i mislim da je moguće naći rješenje. To je samo jedno od pitanja. Drugo je - šta će Srbija uraditi? Drago mi je da se Srbija dok sam još bio u vlasti vratila svojim demokratskim korijenima i nadam se da će lideri u Beogradu pomoći da se Srbija fokusira na članstvo u EU. To je važno za region, a i narod u Srbiji to zaslužuje”, kaže Džejms O’Brajen.

No i pored toga što je optimista u pogledu konsenzusa u Savjetu beznbjednosti o budućem statusu Kosova – O’Brajen ne može sa sigurnošću da kaže da li će Rusija posegnuti za vetom ukoliko joj se rješenje ne bude dopalo.

“Ne znam šta će Rusija uraditi u Savjetu bezbjednosti. Rusija je uvijek imala poteškoća da objasni svoje interese na Balkanu. Veoma je bitno da li Moskva Kosovo vidi kao Čečeniju ili kao Abhaziju. Mislim da politička odluka o tome još nije donijeta i da se čeka na stav predsjednika Putina. Lično ne vjerujem da je Putin spreman da preuzme odgovornost za novu nestabilnost daleko izvan ruskih granica. Mislim da će Putin insistirati na aranžmanu koji će omogućiti normalan život Srba na Kosovu. Mislim da je taj aranžman moguć i u nezavisnom Kosovu i da će, kada to bude razmotreno, Putin dopustiti mogućnost da druge zemlje, koje to budu željele, priznaju nezavisno Kosovo”, kaže O Brajen...

Da li bi priznanje nezavisnosti Kosova bilo prevruć krompir u rukama balkanskih susjeda Srbije? Pitali smo Džemsa O Brajena - šta savjetuje Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj da učine ako se otvori mogućnost da priznaju nezavisnost Kosova...

“Sve te države moraće da žive jedna pored druge”, kaže O’Brajen. Mislim da su tri stvari bitne. Prvo - mislim da bi države regiona trebalo da priznaju Kosovo, jer je to put ka stabilizaciji. Drugo - trebalo da traže medjunarodnu podršku za takvu odluku. I konačno - te države moraju savjetima pomoći Srbiji, jer je ovo izuzetno teška odluka sa kojom će Srbija morati da se suoči, kaže O Brajen.

Govoreći za naš program o regionalnim posljedicama rešavanja kosovskog statusa, direktor projekta Nove evropske demokratije u Centru za medjunarodne i strateške studije, Januš Bugajski, ne isključuje uticaj nezavisnosti Kosova na političku scenu u BiH...

“Bez obzira na ono što se može čuti u Briselu ili Vašingtonu, biće uticaja. Jednom kada Kosovo dobije nezavisnost koju će nadzirati medjunarodna zajednica – a to je status kome teže SAD i vodeće zapadne sile - neminovno je da će u Bosni biti političara koji će to pokušati da iskoriste.. Ne mislim da će se - konkretno - pojačati separatističke težnje. Ne mislim da bi došlo do povlačenja predstavnika srpskog entiteta iz federalnih vlasti, blokade BiH institucija i proglašenja nezavisnosti Republike Srpske. Ali moguće je da će neki političari iskoristiti tu situaciju za homogenizaciju nacionalističkih elemenata, jačanje lokalnih u odnosu na centralnu vlast u Sarajevu... Čak je moguć i reverzibilan proces u odnosu na neke reforme poput policijskih i vojnih”, procjenjuje Bugajski.

On je medjutim saglasan sa planom koji je ponudio Glavni medjunarodni pregovarač, Marti Ahtisari...

“Saglasan sam sa Ahtisarijevijevim planom jer, iako to eksplicitno ne pominje, predvidja nezavisnost Kosova. U tom planu ima nekoliko važnih elemenata - jedan je - i de jure ukidanje vlasti Beograda na Kosovu, misija UN će biti zamijenjena misijom koju će voditi EU i NATO i omogućiće da Kosovo kao nezavisna država dobije medjunarodno priznanje”, kaze Bugajski.

XS
SM
MD
LG