Linkovi

Autizam neurobiološki poremećaj koji pogadja ljude širom sveta


Naučnici koji nastoje da razjasne misteriju autizma saopštili su da je njihovo istraživanje ukazalo na genetske uzroke. To je rezultat najveće do sada sprovedene studije o tom poremećaju na osnovu analize gena oko 1200 porodica od kojih je svaka imala najmanje dvoje autistične dece.

Autizam je kompleksni neurobiološki poremećaj koji pogadja ljude širom sveta. Autizam se pojavljuje u svim rasnim, etničkim i socijalnim gruama i četiri puta više pogadja dečake od devojčica.

Tereza i Kris Vedel imaju dva sina sa umerenim autizmom.

«Autizam ima veoma širok spektar. Svako dete pokazuje različite simptome,» kaže Tereza.

Radi se zapravo o grupi poremećaja nazvanih skraćeno autistički spektralni poremećaj ili ASD. ASD umanjuje sposobnost osobe da komunicira i uspostavlja odnose sa drugima. Oni koji su ozbiljno pogodjeni ne mogu čak ni da govore. Naučnici sumnjaju na genetske uzroke – i to je možda potvrdjeno novom medjunarodnom studijom. Kompjuteri koji mogu da pročitaju milijarde DNK signala u minuti ukazali su na specifične gene i njihove abnormalnosti jedinstvene za porodice sa autističnom decom. Genetičar Džozef Baksbom je jedan od vodećih istraživača ove studije. On objašnjava njene rezultate.

«To je nepobitan dokaz koji ukazuje na seriju gena koji deluju zajedno i koji mogu zajedno da uzrokuju autizam».

Istraživači kažu da je nova studija takodje pokazala da toksini u prirodnom okruženju nisu uzročnici autističkog spektralnog poremećaja.

«Dokazi nagoveštavaju da je autizam preko 90 odsto uzrokovan genetskim poremećajima,» kaže doktor Baksbom.

Ne radi se samo o jednom genu već o kombinaciji gena koji mogu da budu uzrok različitih stepena i vrsta autizma.

«Mi smo na početku početka, rekao bih. Poruka ovoga je da sada postoji velika nada,» (kaže doktor Baksbo.

Istraživači se nadaju da će njihova otkrića dovesti do lekova koji bi mogli da preokrenu tok autizma za pet do 10 godina. Istraživači će se sada usredsrediti na brojne gene koje su identifikovali u porodicama sa autizmom, sa nadom da će ustanoviti tačnu ulogu svakog gena ili abnormalnosti i način na koji oni medjusobno reaguju.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG