Linkovi

Reagovanja na odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu


Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da će poštovati presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu, bez obizra što je tom presudom lično razočaran.

"Ne znam šta je uzrok ovakve odluke Suda i nije moje da to komentarišem da li je to nedostatak dokaza ili pogrešna procena. Privatno smatram da je najveći genocid počinjen 1992. godine i svako ko to drugačije tumači, u stari beži od istine", rekao je Komšić.

Sarajevski akademik Muhamed Filipović ocenio je da je presuda koja je danas izrečena u stilu "i vuk siti i ovce na broju".

"Sva težina zločina sada se prebacuje na Republiku Srpsku i postavlja se pitanje šta će se sada u BiH desiti. Ako je rečeno da SRJ nije uticala na zbivanja u BiH, onda to znači da je sve što se desilo u BiH proizvedeno u strukturama sadašnje RS", rekao je Filipović.

On je ocenio da je takva odluka suda razočaravajuća i da može da izazove probleme unutar BiH.

Haris Silajdžić razočaran presudom

Bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je danas da žali što Srbija i Crna Gora nisu optužene za genocid u BiH, niti su optužene za saučesništvo u genocidu. "Jasno je da radi o presudi koja po nama nije potpuna, ali nosi činjenicu da je prekršena Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida u BiH", navodi se u saopštenju iz kabineta Silajdžića.

On je rekao da BiH "mora da poništi rezltate genocida koji postoje u svim porama društva BiH", dodajući da, kako bi se to dogodilo, "moraju biti promenjeni uređenje i Ustav koji su nastali kao direktan rezultat tog genocida".

"Odluka suda je istorijska pobeda istine i pravde nad silama zla koje su nad nesrpskim stanovništvom BiH počinile genocid kakav nije viđen od Drugog svetskog rata. Moramo insistirati na tome da Srbija i Crna Gora prihvate političku, moralnu, pravnu i materijalnu odgovornost za kršenje Konvencije o sprečavanju genocida u BiH", istakao je bošnjački član Predsedništva BiH.

On je ocenio da se dobrosusedski odnosi, mir i demokratija "mogu razvijati samo na istini i pravdi, nikako na poluinformacijama, neistinama i negiranju genocida".

"To znači da će sigurno u početku biti nekih tenzija, ali da će ova presuda, bez obzira koliko je za nas upitna, pomoći da se na ovim prostorima konačno uspostavi koliko-toliko red", rekao je Silajdžić.

Radmanović: Moguće razočarenje i tenzije u BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović ocenio je danas da će presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore izazvati razočarenja i pojačati tenzije u BiH. Radmanović je pozvao političare i građane da "smireno nađu rešenje koje će odvesti mirnu BiH na putu ka EU". Ocenio je da se "poverenje unutar BiH i van nje ne može graditi tužbamai presudama, nego na drugi način" i izrazio nadu da će svi u BiH "biti u prilici da smireno pročitaju presudu u celini i da će nakon toga na noramalan i smiren način moći graditi sretniju budućnost, prevazilazeći ono što je bilo".

"Teško je u ovom momentu komentarisati presudu. Moram reći da se ona čak nije izričito ni jasno čula. Teško političari mogu komentarisati presudu Međunarodnog suda pravde", naveo je Radmanović.

On je još ocenio da su tužbom BiH protiv Srbije i Crne Gore poremećeni odnosi unutar BiH, dodajući da bi bilo bolje da je protekli period iskorišten za izgradnju poverenja. Predsedavajući Predsedništva BiH je rekao da sada "ne može proceniti šta će se dešavati u odnosima BiH sa Srbijom, pojašnjavajući da niz događaja u BiH u poslednjih mesec dana pokazuju da "postoje snage unutar BiH koje to žele da pogoršaju". Podsećajući da su se sva tri člana Predsedništva BiH pojedinačno izjasnila za dobrosusedske odnose sa Srbijom, Radmanović je izrazio nadu da će svi na tome istrajati u interesu svih građana ove zemlje.

"Nadam se da će tako biti i u Beogradu", istakao je on.

Tadić: Presuda važna za Srbiju i njene građane

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da je presuda Međunarodnog suda pravde veoma važna za Srbiju i njene građane, jer je utvrdila da Srbija nije sprovodila genocid u BiH.

"Međutim, za sve nas veoma je težak deo presude u kome se konstatuje da Srbija nije preduzela sve što je bilo u njenoj moći da spreči genocid nad bošnjackim stanovništvom u Srebrenici", rekao je Tadić u obraćanju gradanima.

Kao deo presude, koji je posebno važan za budućnost Srbije, Tadić je naveo zahtev za momentalno ispunjenje saradnje sa Međunarodnim tribunalom ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Ako Srbija ne dovrši tu saradnju i ne postupi po odluci Međunarodnog suda, smatram da će se kao država suočiti sa dramatičnim političkim i ekonomskim posledicama.

Koštunica: Kažnjavanje počinilaca put ka pomirenju

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas, povodom presude Medjunarodnog suda pravde, da je rasvetljavanja svih ratnih zločina i sankcionisanje njihovih počinilaca jedini put ka neophodnom pomirenju na prostoru bivše Jugoslavije.

"Presuda medjunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv SRJ posebno je važna jer je oslobodila Srbiju teške optužbe da je počinila genocd", naveo je Koštunica.

On je dodao da Srbija preduzima i preduzimache sve mere da ispuni svoje medjunarodne obaveze prema Haškom tribunalu.

"U interesu je Srbije da se ta saradnja što pre okonča", izjavio je Koštunica.

Grubješić: Bitno da Srbija sarađuje sa Tribunalom u Hagu

Članica Predsedništva G17 Plus Suzana Grubješić ocenila je danas da je veoma bitno što je Međunarodni sud pravde presudio da Srbija nije kriva za genocid u Bosni i Hercegovini, ali i da Srbija treba što pre da uspostavi punu saradnju sa Tribunalom u Hagu.

"To što je utvrđeno da genocid nije počinjen na čitavoj teritoriji BiH, već u Srebrenici u julu 1995. godine ne umanjuje taj užasan ločin i Srbija jeste odgovorna što ga nije sprečila, niti kaznila počinioce. Da je presuda bila drugačija, to bi značilo da je Srbija jedina zemlja na svetu koja je osuđena za genocid i to bi bilo strašno za državu, ali i za međudržavne odnose. Još gore bi bilo za odnose između dva entiteta u BiH - Federacije i Republike Srpske", ocenila je Suzana Grubješić.

Inicijativa mladih šokirana presudom

Beogradska nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je danas da je Srbija trebalo da bude osuđena za genocid u Srebrenici. Dragan Popović, iz Inicijative mladih, rekao je za agenciju Beta "da je u šoku zbog presude", i dodao da "presuda nije u interesu ni Srbije ni žrtava".

"Vrlo sam iznenađen sadržajem presude, očekivao sam da Srbija bude osuđenja za genocid ili za saučesništvo u enocidu", kazao je Popović.

Šutanovac: Dobra presuda, u suprotnom bi narod bio žigosan

Potpredsedik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je danas da je "dobro" što je Međunarodni sud pravde u Hagu presudio da SRJ nije odgovorna za genocid u Srebrenici, jer bi u suprotnom "ceo narod bio žigosan".

"Svi zločinci koji su učestvovali u ratnim zločinima trebalo bi da se nađu pred sudom, ne samo Haškim tribunalom, nego i sudovima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Dobro je za sve koji žive u Srbiji što naša zemlja nije oglašena kao genocidna, jer da je sud doneo takvu odluku, bojim se da bismo svi bili žigosani, bez obzira da li smo bili protiv toga ili smo podržavali takve aktivnosti", rekao je Šutanovac.

Šutanovac je rekao da bi zločin trebalo "identifikovati, kako bi tačno bili poznati počinioci i inspiratori, a ne da ceo narod bude na taj način obeležen".

Dačić: Presuda značajna za državu, narod ali i SPS

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je presuda Međunarodnog suda pravde značajna za državu i narod, ali i SPS, čiji su predstavnici bili na vlasti u vreme rata u BiH.

Oni koji su vršili pojedinačne zločine treba da odgovaraju, a za to nije potreban sud u Hagu, već mogu da odgovaraju i pred domaćim sudovima, naveo je lider socijalista i dodao da "to (suđenje za pojedinačne zločine) treba da bude proces koji će obuhvatii i sve bivše jugoslovenske republike". Dačić je ocenio i da je presuda, "na neki način" značajna i za samu Socijalističku partiju Srbije, jer su njeni predstavnici bili na vlasti na nivou SRJ i Srbije u vreme rata u BiH.

U Podgorici zadovoljstvo zbog presude Međunarodnog suda pravde

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je da je presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu-očekivana. On je rekao da Crna Gora ne snosi odgovornost, jer ni na koji način nije mogla spriječiti zločin u Srebrenici, budući da nije imala komandnu odgovornost.

‘’Izuzetno je važno da je prihvaćen prigovor nedostatka pasivne legitimacije od strae Crne Gore. Pokazalo se da je taj prigovor i blagovremen i opravdan’’-istakao je crnogorski predsjednik.

Vujanović je dodao da Crna Gora ne snosi odgovornost jer nije imala nikakav komandni kapacitet ni nad vojskom, ni paravojskom u BIH i naglasio da je država već iskazala ogorčenje i žaljenje zbog zločina u Srebrenici, da je još 1992. godine pokrenula više postupaka za krivično gonjenje za genocid, kao i da je primila više hiljada izbjeglica, Bošnjaka i muslimana.

Visoki funkcione crnogorske opozicione Srpske liste Goran Danilović izjavio je danas da je presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu, po kojoj zvanični organi SRJ nisu planirali ni počinili genocid u BIH, zadovoljena pravda i istina.

"Time se dokazalo da Srbi nisu genocidan narod i da nisu imali genocidne namjere. Mi smo to tvrdili od početka i danas je naša politika dobila satisfakciju"..

On je kazao da je presuda jako važna "zbog onih iz regiona koji su pokušali cijelu odgovornost prebaciti na SRJ a samim tim i na cijeli jedan narod ali i zbog pojedinaca na unutrašnoj političkoj sceni. I Narodna stranka sa olakšanjem je primila vijest iz Haga, rekao je njen predsjednik Predrag Popović. On je dodao da time, ipak, nije završena priča o multietničkim sukobima na prostorima bivše Jugoslavije.

Profesor Međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Podgorici Nebojša Vučinić rekao je kako je znao da će biti teško pripisati navedene radnje državnim organima Crne Gore, što se pokazalo tačnim.

‘’Drugo je pitanje moralne i političke odgovornosti Crne Gore, naročito crnogorskog rukovodstva, posebno za 1992. i 1993. godinu. No, srećom, pravno, Sud je našao da se te aktivnosti i radnje gdje je bilo genocida, ne mogu pripisati organima vlasti Crne Gore’’-istakao je Vučinić.

Pravni stručnjak: Presuda usmerena na pomirenje naroda

Pravni stručnjak iz Banjaluke Miroslav Mikeš izjavio je danas da je presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu usmerena na pomirenje naroda na ovim prostorima. Mikeš je, međutim, ocenio da presuda ne može da promeni "mentalne sklopove u glavama mnogih ljudi koji svoje političke tragove vuku iz ratnog perioda". Mikeš je rekao da nije moguće ukidanje Republike Srpske (RS) na osnovu konstatacij Suda da je u Srebrenici u julu 1995. godine počinjen genocid.

"RS je nastala 1992. godine, a genocid u Srebrenici se desio tri godine nakon toga. Te iste godine Haris Silajdžić je bio u Dejtonu gde je pola BiH dobilo naziv Republika Srpska", naveo je Mikeš.

Prema njegovim rečima, političari u BiH sada treba da se okrenu budućnosti i stvaraju zajednički život svih njenih građana.

Vučo: Presuda je dugoročno loša za Srbiju

Predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević Vučo ocenila je danas da presuda Medjunarodnog suda pravde u Hagu da Srbija nije odgovorna za genocid u Srebrenici, predstavlja "kraj tranzicione pravde i veliki poraz Srbije".

"Ta presuda je dugoročno loša za Srbiju, i ona predstavlja pobedu politike zločina Slobodana Miloševića, pobedu Ratka Mladića, Vojislava Koštunice i srpskih radikala", rekla je Kovačevich Vučo

Agencije: Srbija kriva što nije sprečila genocid

Svetske agencije javile su danas da je Međunarodni sud pravde u Hagu presudio da Srbija nije počinila genocid tokom rata u Bosni, ali da je prekršila svoje obaveze da spreči genocid i kazni počinioce.

Agencija Asošijeted pres (AP) ocenjuje da je najviše sud UN presudio da Srbija nije iskoristila svoj jasan uticaj na bosanske Srbe da spreči genocid nad bosanskim Muslimanima u Srebrenici, ali da je iskljucio Srbiju iz direktne odgovornosti i saučesništva za taj zločin.

Rojters ističe da je ovo prvi put da je pred Međunarodnim sudom pravde jednoj državi suđeno za genocid, zločin definisan Konvencijom UN iz 1948.

Francuska agencija AFP ističe da je Međunarodni sud pravde procenio da Srbija nije organizovala genocid tokom rata u BiH, 1992-1995, ali i da nije učinila ništa da spreči masakar u Srebrenici, koji je definsan kao genocid, kazni počinioce i u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

U prvim izveštajima iz Haga agencije ističu da je Sud ocenio da ubistvo oko 8.000 Muslimana u Srebrenici jeste genocid, ali da se Srbija ne može smatrati odgovornom niti saučesnikom.

XS
SM
MD
LG