Linkovi

Ovogodišnja dodela nagrada Oskar ima internacionalni prizvuk


Holivud će u nedelju biti ponovo u centru pažnje, jer je to dan kada Američka akademija za film dodeljuje nagrade Oskar.

Piter O'Tul, rođen u Irskoj, ali odrastao u Britaniji, nominovan je za Oskara za glavnu mušku ulogu u filmu Venus (Venera). Helen Miren je favorit u kategoriji za glavnu žensku ulogu, zbog svog nastupa kao Elizabeta druga u filmu The Queen (Kraljica). Miren je takođe Britanka, i imala je težak zadatak da igra dobro pozatu javnu ličnost, ali su kritičari bili oduševljeni njenim izvođenjem i opisali ga kao nestvarno verodostojno.

Samo jedan Amerikanka nalazi se među nominovanim u kategoriji za glavnu žensku ulogu i to Meril Strip, za film The Devil Wears Prada (Đavo nosi Pradu). Pored Miren, tu su još dve Britanke: Džudi Denč za Notes on a Scandal (Beleške o skandalu) i Kejt Vinslet za Little Children (Mala deca), a listu nominovanih zaokružuje Španjolka Penelopa Kruz, za ulogu u filmu Pedra Almodovara - Volver.

"Velika je čast biti nominovana i biti u društvu ovih izuzetnih glumica. Godina je baš dobra i zbog toga mi je još draža da sam nominovana za film an španskom jeziku".

Afrikanac Đimon Hansu nominovan je za sporednu mušku ulogu u filmu Blood Diamond (Krvavi dijamant). Ostvarenje u kojem glavnu ulogu tumači kandidat za oskara za glavnu mušku ulogu Leonardo Dikaprio priča je o konfliktu i pohlepi u Sijera Laoneu tokom 1990-ih. Amerikanac Forest Vitaker nominovan je za glavnu mušku ulogu za portert diktatora iz Ugande Idi Amina u filmu The Last King of Scotland (Poslednji kralj Škotske).

Mlada japanka Rinko Kikuči i meksička glumica Adriana Baraca nominovane su za sporednu žensku ulogu u internacionalnoj drami Babel (Vavilon).

Reditelj Babel-a Meksikanac Alehandro Gonsales Injaritu u konkurenciji je za Oskara za režiju, a njegov sunarodnik i česti saradnik Giljermo Arijaga, za originalni scenario. Dve nominacije ima još jedan Meksikanac, Giljermo del Toro za Panov Lavrint. Bajka je nominovana u ukupno šest kategorija.

Babel i The Queen boriće se za Oskara za najbolji film, zajedno sa Pismima iz Ivo Džime Klinta Istvuda – na japanskom jeziku. Ostali kandidati za najbolji film su krimić The Departed i porodična komedija Little Miss Sunshine.

Televizijski prenos ceremonije, koja se održava u Kodak teatru u Los Anđelesu, takođe će biti vrlo internacionalan. Moći će da ga prate gledaoci u više od 100 zemalja sveta.

XS
SM
MD
LG