Linkovi

«Krajsler» planira da otpusti 13 hiljada radnika u SAD i Kanadi


Američka automobilska industrija je ove nedelje dobila još loših vesti. «Krajsler», koji takođe proizvodi vozila «Dodž» i «Džip», planira da tokom naredne tri godine otpusti 13 hiljada radnika u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Prethodno su, prošle godine, «Ford» i «Dženeral motors» već ugasili 72 hiljade radnih mesta. Međutim, to nije jedina loša vest za «Krajsler»: može se dogoditi da ga njegov vlasnik, «Dajmler-Krajsler», roda.

«Krajsler» se proteklih dana pridružio svojim suparničkim proizvođačima automobila u Detroitu i najavio obiman program reorganizacije koji obuhvata i otpuštanje 16 odsto radne snage, zatvaranje jedne fabrike i smanjenje proizvodnje. Te mere se uvode posle milijarde i po dolara gubitaka u 2006, što je bio zaista dramatični preokret za kompaniju koja je samo godinu ranije ostvarila zaradu od dve milijarde dolara. Radnik Brajan Laberti je zabrinut za svoju budućnost.

«Imao bih devet godina rada u septembru. Ne volim da opet počinjem od početka», kaže Brajan Laberti.

Gašenje radnih mesta je najnoviji udarac u već jednogodišnjoj seriji poteza «Velike trojke»: «Dženeral motorsa», «Forda» i «Krajslera». Sve tri kompanije su najavile znatne organizacione promene da bi bile konkurentnije, kaže Tom Lasorda, predsednik i izvršni direktor «Krajslera».

«Ukupno uzev, jasno je da je postojeće stanje neprihvatljivo i da je potrebna nova procena poslovanja koja bi dovela do plana za oporavak i sveukupne transformacije», kaže Lasorda.

Mnogi analitičari autoindustrije veruju da je put do oporavka «Velike trojke» ipak neizvestan. Ekonomista sa Merilendskog univerziteta, Piter Morisi, kaže da bi sledeći korak moglo da bude proglašenje bankrotstva.

«Jedino što bi ‘Velika trojka’ u ovom trenutku trebalo da pravi su mrtvačke kočije za vožnju kroz Paragraf 11, odnosno bankrotstvo», kaže Morisi.

Analitičari ukazuju da su «Krajsler» pogodile sve veće cene benzina. 70 odsto vozila koja prodaje su velika, sportska vozila, koja troše mnogo benzina, kamioneti i minivanovi. Kritičari takođe ukazuju da je «Krajsler» zapao u finansijske teškoće i zbog toga što vozila imaju reputaciju da su nepouzdana i da se sporo reguje na promene ukusa potrošača. I dileri, kao što je Majkl Kinš, nisu zadovoljni. On podseća da «već prilično vremena nema zarade». Predsednik vlasničke kompanije «Dajmler-Krajsler», Diter Ceče, kaže da uprava razmatra dugoročne opcije, među kojima je i mogućnost prodaje «Krajslera».

«Ne isključujemo nijednu opciju u traganju za najboljim rešenjem i za ‘Krajsler’ i za ‘Dajmler-Krajsler’», kaže Diter Ceče.

U ovom trenutku, «Krajsler» preduzima drugu veliku reorganizaciju od početka veka, u nadi da će ona dovesti do profita u 2008.

XS
SM
MD
LG