Linkovi

SAD razočarane činjenicom da Iran nije ispoštovao rezoluciju UN


Saopštenje direktora Medjunarodne agencije za atomsku energiju, Mohameda El Baradeja, da Iran nije ispunio rok koji su mu UN postaile za obustavljanje programa obogaćivanja uranijuma nije predstavljalo iznenadjenje za administraciju predsednika Buša, koja se već nekoliko dana konsultuje sa saveznicima o mogućim dodatnim sankcijama Teheranu. Portparol Stejt departmenta, Tom Kejsi, izjavio je da je za žaljenje što iranski lideri nastavljaju da prkose interesima sopstvenog naroda, odlučivši se na, kako je rekao, “negativan pristup” u nuklearnom sporu.

“To je propuštena prilika za iransku vladu i propuštena prilika za iranski narod. Mislim da je sasvim jasno da iranski narod želi da saradjuje sa ostatkom sveta i da ne želi da ima prepreke na tom putu - ekonomski, politički, i na druge načine. Ali, mere koje je donela iranska vlada sve je više udaljavaju od integracije u medjunarodnu zajednicu.”

Medjunarodna agencija za atomsku energiju objavila je svoj izveštaj po isteku roka od 60 dana koji je Savet bezbednosti UN postavio za obustavljanje iranskog programa obogaćivanja uranijuma pod pretnjom dodatnih sankcija pored, onih koji su već uvedene za nuklearni i raketni program Teherana i za osobe koje su angažovane u tim programima. Kejsi je rekao da je državni sekretar Kondoliza Rajs razgovarala o mogućim dodatnim sankcijama sa evropskim kolegama prilikom jučerašnjeg sastanka u Berlinu, dok je podsekretar Nikolas Berns bio u kontaktu sa kolegama iz stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke. Te zemlje su krajem prošle godine ponudile Iranu niz povlastica, uključujući pomoć u mirnodopskom korišćenju nuklearne energije u zamenu za obustavljanje obogaćivanja uranijuma i drugih aktivnosti za koje se veruje da bi mogle da budu povezane sa proizvodnjom nuklearnog oružja. Portparol Kejsi je rekao da ta ponuda i dalje važi, kao i ponuda SAD za direktne pregovore sa Iranom koji bi obuhvatili i druga pitanja.

“SAD nikad nisu izjavile niti su pokušale da spreče Iran da koristi nuklearnu energiju za proizvodnju električne energije i druge mirnodopske ciljeve. Ali, svi u medjunarodnoj zajednici su ubedjeni da Iran nastoji da postigne i druge ciljeve svojim nuklearnim programom i potrebno je da pruži uveravanja medjunarodnoj zajednici da ne koristi taj program kao paravan za razvoj nuklearnog oružja.”

Mada je pomenuta rezolucija Saveta bezbednosti UN usvojena jednoglasno 23. decembra tome su prethodili naporni pregovori, a portparol Kejsi je rekao da će SAD nastojati da izdejstvuju dodatne sankcije - kako u okviru UN, tako i van njega, sa savezničkim vladama. Bušova administracija je zavela i sopstvene sankcije iranskim bankama i drugim institucijama za koje se veruje da su povezane sa nuklearnim programom a pozvala je evropske i azijske saveznike da preduzmu slične korake.

XS
SM
MD
LG