Linkovi

Parvanov: Ahtisarijev plan dobra osnova


Bugarski predsednik Georgi Prvanov još jedan inostrani zvaničnik koji je došao u Beograd da srpskim političarima poruči da je evropsko rešenje jedino rešenje za kosovsko pitanje.

Predsednik Bugarske Georgi Prvanov istakao je u razgovorima sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i odlazećim premijerom Vojislavom Koštunicom da je Ahtisarijev predlog dobra osnova za razgovore i da je od velike važnosti da Srbija konstruktivno učestvuje u pregovorima u Beču. Važno je da budu zaštićena prava manjina u regionu i da se međunarodna zajednica angažuje kao garant pregovora, a Bugarska će prihvatiti svako međunarodno priznato rešenje za Kosovo, rekao je Georgi Prvanov.

Predsednik Tadić ocenio je da pregovori o budućem statusu Kosova u Beču neće biti laki i dodao da ako ne bude kompromisnog rešenja sledi sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Srbija mora da gradi najbolje moguće odnose sa svim članicama Saveta bezbednosti i ubeđuje ih neprekidno da je interes očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije i njihov interes, rekao je Boris Tadić.

A odlazeći premijer Vojislav Koštunica posle razgovora sa bugarskim predsednikom izrazio je uverenje da je u pregovorima o Kosovu u Beču moguće postići kompromis. Srbija je, kaže Koštunica spemna na kompromis u okviru međunarodnog prava, odnosno Povelje Ujedinjenih nacija.

Protest u Gračanici

Oko 2.000 Srba okupilo se u Gračanici protestujući protiv predloga Martija Ahtisarija o Kosovu. Sa skupa je poručeno da je Ahtisarijev plan neprihvatljiv, naročito odredbe koje se odnose na legitimitet Srbije na Kosovu i Metohiji u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Načelnik Kosovskog okruga Srđan Vasić poručio je da protest ne predstavlja demonstracije, niti je uperen protiv bilo koga, već je svojevrstan narodni parlament Srba centralnog Kosova.

Učesnici protesta nosili su parole na kojima je između ostalog pisalo "Rusija poslednja nada", "Ameriko i Evropo, poklonite svoju zemlju novoj albanskoj državi", "Ahtisari je kormilar broda koji tone".

Skup je završen mirnom šetnjom do manastira, a incidenata nije bilo.

XS
SM
MD
LG